Wereld van het jonge kind — Jrg. 45 (januari 2018) nr. 5

04 Spelend vechten
Eva Dierickx en Astrid Koelman
Op het schoolplein rapen de kleuters Jo en Sam dikke takken van de grond. Ze houden deze voor zich en richten de geïmproviseerde wapens op elkaar. ‘PAF! Jij bent dood!’, roept Jo naar Sam. Juf Larissa ziet het gebeuren en twijfelt. Moet ze ingrijpen? Of moet ze dit laten gaan?

10 Op de schouders van Pestalozzi
Wouter Pols
‘If I have seen further, it is by standing on the shoulders of giants’ (Isaac Newton, 1676). Wanneer je de traditie kent waarin je staat, zie je meer. Dit geldt ook voor professionals die met het jonge kind werken. Op welke onderwijstheorieën berust jouw werk? In de eerste bijdrage van deze serie staat de pedagoog Pestalozzi centraal.

16 Op ontdekkingsreis met de Bee-Bot
Ine van Bakel en Mieke van den Boogaart
De Bee-Bot is een vrolijk robotbijtje op wieltjes. Die robot heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Kleuters zijn zeer enthousiast zodra de Bee-Bot in de klas wordt geïntroduceerd. Er zijn veel mogelijkheden om kleuters met de Bee-Bot spelenderwijs te leren programmeren.

22 ADHD in de klas
Elizabeth Reichert-Pont
Steeds vaker valt de term ADHD bij levendige of drukke jonge kinderen. Maar wanneer heeft een kind ADHD en wat is dat eigenlijk? Wie kan die diagnose stellen en wanneer? Hoe ziet een behandeling eruit en wat kun je hierin als leerkracht bijdragen? Advies van een kinderarts.

Rubrieken
09 Aan de slag!
15 Prentenboek van de maand
20 PrentenboekIndruk
26 Donderstenen
27 BoekIndruk
28 Stoeien met kleuters
Renske Pals en Mariska Beenhakker
32 Journaal
34 verwacht in HJK