Wereld Van Het Jonge Kind — Jrg. 37 (april 2010) Nr. 8


4 Op de racebaan met de dropjesdief
REKEN-WISKUNDEONDERWIJS
Jo Nelissen
Sommige kinderen lopen al op jonge leeftijd een achterstand op het gebied van rekenen op. ‘SamenRekenen’ is een interactief stimuleringsprogramma voor kleuters. De auteur doet verslag van een onderzoeksproject naar de effecten van dit programma.

8 Picasso in de poppenhoek
KUNSTEDUCATIE
Ineke Schollen
Als kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met verschillende cultuuruitingen, kunnen ze als volwassenen een goede keuze maken in het diverse culturele aanbod. Maar hoe maak je kleuters vertrouwd met de onbekende wereld van kunst in het museum?

11 De stoerste van de klas?
AAN DE SLAG !
Erica van der Kerkhof, Karen Leenaerts

12 Niemand mag het weten
ONVEILIGE THUISSITUATIE
Marcela Klamer, Greet Caminada
Opvallend gedrag van een kind ontstaat nooit zomaar. Hoe kom je erachter wat de oorzaak is? Wat is de beste benadering? Een voorbeeld van zo’n zoektocht met behulp van de vaktherapeut beeldend.

15 Sterre
COLUMN
Jacqueline Tournier
Droom

16 Academische opleidingsschool
PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK ALS PIJLER
Miriam Spijkers, Ingrid Veeke
Bij het opleiden van studenten richt basisschool ’t Schrijverke zich niet alleen op het leren op de werkplek, maar ook op het werken aan vernieuwing en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Daarbij zoekt het team verbinding met de peuterschool en het kinderdagverblijf.

20 PrentenboekIndruk
Mathieu van Meer
Groene sneeuw …
– Het allerkleinste sneeuwvlokje
– Rosa de rozenfee en het eerste sneeuwklokje
– Vosje in de lente
– De vos
– Ridder Roderik & Ridder Roeland

23 Sterren zijn vonkjes van planeten

WETENSCHAP EN TECHNIEK
AndrŽ Janssen
Obs De Tichelaar in Gendt is een VTB-school (Verbreding Techniek Basisonderwijs) en neemt ook deel aan het Programma VTB_Pro dat gericht is op professionalisering van leerkrachten en pabostudenten op het gebied van W&T. Als Jenaplanschool is er veel ervaring met het opzetten van projecten. Maar het project ‘Schijnt de maan door de bomen?’ zet nieuwe accenten.

26 Avontuurlijk-natuurlijk spelen en leren
GROENE SPEELPLEKKEN
Kees Both
Het aantal natuurlijke buitenruimtes bij scholen en kinderopvang, openbare natuurspeelplaatsen en speelbossen is de laatste jaren gegroeid. Een extra impuls voor deze groei was de landelijke ontwerpwedstrijd voor ‘groene speelplekken’. Het winnende ontwerp veranderde een probleem (wateroverlast) in een kans voor avontuurlijk spelen en leren voor kinderen.

29 Van mij en van jou

VERS VAN DE PERS
Herbert Mouwen
De po‘zie van het schrijversechtpaar Hans & Monique Hagen behoort tot de beste die het afgelopen decennium gepubliceerd is.

30 Kanjer van de week
EXTRA POSITIEVE AANDACHT
Laura Mos
Eva is de kanjer van de week. Ze is dolblij en hoopte al dat zij het zou worden. Ze mag vandaag de Kanjerkoffer mee naar huis en zodra ze haar moeder ziet, roept ze over het schoolplein: ‘Mama, ik ben deze week de Kanjer!’.

32 Journaal
– Gebarentaal
– Digiprent
– Dribbel-leerpakket
Bino
– Schoolfruit
– Focus op kinderen
– Mick is anders, omdat hij autisme heeft

32 Agenda

34 ‘Giraf leert fietsen’

PRENTENBOEK VAN DE MAAND