Vrije Opvoedkunst — Jrg. 74 (december 2011) Nr. 7/8

2 Beste lezer
REDACTIONEEL
Rob Tuk
Het kerstnummer, een dubbelnummer ligt voor u…

3 Een Kerstbeschouwing 2011

W.F. Veltman
Als je ouder wordt, moet je met je tijd meegaan, zeggen ze weleens om een oude zeurkous die het altijd over het verleden heeft, een lesje te geven. Akkoord! Maar ‘met je tijd meegaan’ betekent dat een streep halen door het verleden?.

8 De herders en hun tomtom… / Een verhaaltje over het vinden van de weg
Paul Kooijman
De ANWB wordt tegenwoordig weleens gevraagd bij een nieuw soort ‘pech onderweg’… De automobilist staat stil omdat de tomtom is uitgevallen. Onze tomtom, onze onmisbare hulp bij het zoek van de juiste weg naar onze bestemming. Elk plekje op aarde kan tegenwoordig immers precies worden bepaald door een uiterst verfijnd meetsysteem, dat de afstand meet tussen deze plek en een netwerk van om de aarde cirkelende satellieten. Hoe moet de hedendaagse mens zonder tomtom overleven in een wereld waarin het nemen van besluiten en het zoeken naar de juiste weg steeds moeilijker lijkt te worden?

10 Kids in cyberspace [2]
Geraldina Metselaard
Onze multimediale maatschappij wordt overspoeld door mobieltjes, iPads, reusachtige beeldschermen en laptops in allerlei soorten en maten. What’s next? Een chip in je lijf, waarmee je van alles doet, van bellen tot betalen? En dan te bedenken dat pakweg tien jaar geleden een mobiele telefoon formaat koelkast, voelde alsof je een Ferrari bezat. “Weten kinderen eigenlijk nog hoe het allemaal begonnen is?” vraagt Ferdinand Zanda zich af. Lees hier het vervolg van ‘Kids in cyberspace’.

13 Trilsommen
OP SPREEKUUR
Thomas Kelling
Het is niet zo heel erg lang geleden dat mijn dochter op een middag met wat verwarring in de ogen van school terugkwam. Op mijn gebruikelijke vraag hoe het was geweest, vertelde ze te hebben gerekend. Maar dit soort rekenen was anders…

15 Digitaal VOK-archief online!
Kijk op: www.antrovista.com en www.vrijeopvoedkunst.nl

16 Hoop, geloof en liefde voor het leven
LIEFDE VOOR HET LEVEN
Geraldina Metselaar
“Ik geloof Žcht niet in God.” Halleluja, mijn jongste zoon heeft gesproken. Ik schrik ervan en probeer me op het drukke verkeer te concentreren. Dit punt is een web van wegen bezaaid met fietsers, hitsige automobilisten, trams en razendsnel voorbij schietende scooters. Ik schrik van de opmerking van onze jongste, want de kinderen geloven toch gewoon in God & Co.?

18 In gesprek met Lia Weijts
Lo•s Eijgenraam
Leraren op de scholen merken dat het bewegen van kinderen verandert. In de klassen moet meer geoefend worden om de motorische ontwikkeling tot haar recht te laten komen. Steeds meer kinderen krijgen in en om de scholen motorische remedial teaching of andere vormen van bewegingstherapie. Lia Weijts is kinderoefentherapeut Cesar in Zutphen.

22 Het lied van de parel / Wat is actief beeldende therapie?
Hanna Hiemstra
Het lied van de parel is meer dan 2000 jaar oud en wordt ‘De hymne van de ziel’ genoemd. Van oorsprong komt het uit Iran. Het is een vertelling over de oorsprong van de mens en de zoektocht naar de reden van het bestaan.

24 Verborgen goud
IMPULS & BALANS
Francis Teeuw
Een kind dat wat stiller en verdrietiger is dan anders, dat merkt haar moeder, deze vraagt aan de juf wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Doormiddel van het verhaal: “Het vogeltje dat te ver vloog”, komt deze moeder er samen met de juf achter dat het van spanningen in het gezin komt. Vader zou voor zijn werk een jaar naar Nieuw-Zeeland kunnen en dan zou het gezin mee moeten want anders….

26 Vrije School de Kleine Prins feestelijk geopend
Paul Kooijman
In een heerlijke oktoberzon kwam ik maandag 31 oktober in Doetinchem waar het nieuwe schoolgebouw voor de Vrije School de Kleine Prins feestelijk zou worden geopend. Alle kinderen, hun leerkrachten en een grote groep ouders en belangstellenden zaten buiten in afwachting van de komst van burgemeester Kaiser en zijn wethouder van onderwijs.

29 Andalusi‘
OVER DE GRENZEN
Nans Kruseman
In oktober liet ik de Pyrenee‘n achter me en reisde naar het zuiden van Spanje, naar Ronda in Andalusi‘. Andalusi‘ ademt zomer, licht en warmte en een paar weken lang heb ik gedacht dat de zomer hier eeuwig zou gaan duren…

30 Een ‘kerstdoosje’ vol mooie boeken en prenten
KINDERBOEKEN
Maria Lagaay
Het allermooiste voor u: een kerstdoosje met mooie boeken, vol prachtige prenten en stof tot nadenken. Verwarmend voor iedere verteller en voorlezer, maar vooral voor het publiek: de open gezichtjes van luisterende, wegdromende kinderen!
Boekbespreking over:
– Een doosje kerst
– Het avontuur van de speelman
– Beer komt thuis
– Ons is geboren een kindekijn
– In een stal in Bethlehem
– Schneewittchen
– Zoen me tot ik spin

34 Wat zegt de wetenschap over het toetsen van kleine kinderen?
Jannie Mšller
Zijn er wetenschappelijke argumenten om met het toetsen zeer behoedzaam om te gaan of om het maar helemaal te laten? Ik spreek hier niet over diagnostische maar over de vanuit de inspectie verplicht gestelde toetsen. De OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) heeft in 1999 het project voor hersenonderzoek en opvoeding gestart. Na een aantal conferenties van neurowetenschappers, onderwijskundigen en politici heeft men vastgesteld dat discussie tussen deze disciplines nuttig is, maar dat men nog pas in het begin staat. In de door mij bestudeerde recente literatuur zie ik wel nuttige aanwijzingen voor het onderwijs. In dit artikel wil ik graag ŽŽn van deze aanwijzingen noemen.

36 Dan zal eens de aarde worden tot een ster…
JAARFEESTEN
Lo•s Eijgenraam
Dit artikel wil een gedachte meegeven voor het komende kerstfeest: het (jonge) kind en spel in relatie tot het kerstfeest. Er klinkt weleens: “Ach, dat is maar kinderspel.” Daarmee bedoelen we dat iets simpel en eenvoudig zou zijn. Als we goed naar het spel kijken blijkt dat helemaal niet simpel te zijn…

39 Een kerstverhaal
Dit verhaal kan voorgelezen of verteld worden aan kinderen groot en klein om een brug te slaan tussen de kindervriend Sinterklaas, kerst en het speelgoed dat de kinderen op 5 december ontvangen.

40 Boeken voor en over beelddenkers…
BOEKEN
Lo•s Eijgenraam
Uitgeverij Boek in Beeld geeft kleine doch zeer waardevolle boeken uit over diverse onderwerpen waar iedere leerkracht maar ook ouders van schoolgaande kinderen mee te maken hebben. De boekjes zijn mooi verzorgd: een stevige kaft, een ringband, dik papier, illustraties die de teksten ondersteunen en werkbladen die goed stevig en duurzaam zijn uitgevoerd.
Boekbespreking van:
– Eerste hulp bij tafels
– Letters en dan…
– In het rijk der beelden ben ik koning
– Eerste hulp bij tijd

42 Knutselidee‘en voor de Kerst
Katja Kaiser
– Mini-kerststal
– Stoffen vogeltje en sterren voor in de kerstboom
– Een gepunnikte sieradenset voor de kerst (ketting, armband en oorhangers)

45 Constitutiebeelden van Sigaud (4 en slot) / Het ‘musculaire of motorische kind’ en het ‘respiratoire kind’
Lois Eijgenraam
In deze editie kunt u lezen over het ‘musculaire’ en het ‘respiratoire kind’. Deze beelden zijn gericht op de fysieke ontwikkeling van kinderen tussen de 0 en 7 jaar.