Vives — (september 2015) nr. 146

04 Vives actueel

09 Schooltools

10 Hoogste woord

11 Startup

13 Betekening

14 Klant is koning

16 In de schoolbank
Evelien Dam rondt in december 2014 haar studie Educational Science and Technology af. In haar thesis beschrijft zij haar onderzoek naar de effecten, op de leesvaardigheid van gediagnosticeerd dyslectische kinderen, van een serious game om te leren typen.

18 Samen klooien
Astrid Poot is creatief directeur Fonk en bedenker van de Klooikoffers. Fonk maakt ontwikkelt allerlei digitale producten voor kinderen en ouders. Met de Klooikoffers is het de bedoeling dat de kinderen thuis met hun ouders aan ‘het klooien’ gaan, lekker samen iets nieuws leren.

20 Onderwijsondernemer

22 Onderwijslinks

26 Recensies

28 Eduapp

30 Media educatie
MediaMasters is een interactief spel waarin kinderen uit groep 7 en 8 zich spelenderwijs bewust worden van hun eigen online gedrag. Het doel is deze leerlingen een basisniveau mediawijsheid te geven. Het spel heeft een prestigieuze internationale prijs voor Media Educatie gewonnen.

32 Microsoft heeft wat in petto voor het onderwijs
Wat heeft Microsoft het Nederlandse onderwijs te bieden aan content en ondersteuning? Wat zijn de plannen voor het komend schooljaar? Daarover ging Vives praten met Marcel Timmer, directeur innovatie bij Microsoft Nederland.

34 Eduware

36 Blogpodium

37 Blogestafette

38 Onderwijsinitiatieven

40 www.Meestergijs.nl
Wie geeft er dagelijks Engelse les aan tweeduizend mensen? Dat is meester Gijs. Op zijn website staan meer dan meer dan zeventig filmpjes en presentaties waarin de basis van de Engelse taal wordt uitgelegd.

42 Leerlingen maken hun eigen reis
Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans droomt van persoonsgericht onderwijs. “Ik wens iedere leraar toe dat hij zijn leerlingen optimaal kan begeleiden, in de kern kan raken en daartoe ook de middelen krijgt.”

44 Column

46 Colofon/vooruitblik/agenda