Tondeldoos — Jrg. 15 (oktober 2014) Nr. 2-3

 

2  Talent ontwikkelen met inspirerend techniekonderwijs
TechniekTalent.nu
Techniekonderwijs stimuleert de onderzoekende geest van kinderen en geeft hun nieuwsgierigheid de ruimte. Dat is goed voor hun ontwikkeling, maar ook voor de technische sector en de toekomst van Nederland. Daarom richt TechniekTalent.nu zich o.a. op het duurzaam integreren van techniek in het basisonderwijs. Meer informative over de werkwijze van de Techniekcoaches en het aanbod van TechniekTalent.nu is te vinden op www.techniektalent.nu/basisonderwijs.

4  De Technobiel op Basisschool De Masten
Thijs Richter
In de vorige Tondeldoos stond een bladzijde vol met techniekmogelijkheden die via OTIB door een basisschool (gratis) kunnen worden gebruikt bij hun technieklessen. Vandaag ben ik op bezoek bij de Brabantse school De Masten in Maliskamp. Op hun parkeerterrein staat een gigantische truck: de Technobiel van brancheorganisatie OTIB. Combinatieklas groep 5-6 is net op bezoek.

9  Nieuws
–  Amsterdamse school winnaar Techniektrofee 2014

10  Wat is de overeenkomst/verschil tussen…
Thijs Richter

12  Vijftien jaar De Tondeldoos
Thijs Richter
Ik blader door zo’n 10 centimeter dikke staple Tondeldozen en zie 15 jaar voorbijkomen. In die tijd is er in Nederland veel veranderd, zeker op het gebied van techniek op de basisschool. Sommige dingen die heel logisch zijn, andere dingen die verwondering oproepen. Een van de dingen die mij bijvoorbeeld verbazen is de uitspraak van de ‘overheid’ dat techniek pas in 2020 verplicht wordt, ondanks het feit dat er al sinds 1998 kerndoelen (die in 1995 nog de naam domeinen hadden) zijn geformuleerd voor techniek. En laat ik nou toch denken dat als er kerndoelen geformuleerd zijn, dat er dan ook een verplichting aan vast zit? Blijkbaar niet dus. Geen wonder dat sommige scholen techniek met een korreltje zout nemen?

14  TechYourFuture: méér en betere aandacht voor techniek in het basisonderwijs
Valerie Braakman
Als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met wetenschap en techniek, kunnen ze zich een beter beeld vormen van het scala aan mogelijkheden binnen die sector. TechYourFuture is een Centre of Expertise dat verbindingen maakt tussen onder andere het basisonderwijs en het bedrijfsleven, met als doel meer en betere technici te verkrijgen.

18  Kiezen voor technologie
Platform Beta Techniek
De komende jaren krijgen wetenschap en technologie in het onderwijs een extra impuls via het programma Kiezen voor technologie. Dit programma voor primair onderwijs biedt mogelijkheden om wetenschap en technologie in het onderwijsprogramma te integreren. Daarmee kunnen scholen werken aan de doelstellingen die geformuleerd staan in het Techniekpact.

22  Hoe maak je een vierkante zeepbel? / Over het tot stand komen van een proefje voor Proefjes.nl
Arno Verweij
De website Proefjes.nl bestaat 10 jaar. Wat ooit begon als een project van een groepje bètastudenten is uitgegroeid tot een veel gebruikte database met lesmaterialen voor het basisonderwijs. Afgelopen jaar alleen al trok de website ruim 600.000 bezoekers.

24  Boekrecensie Outside the Box
Jos Marell
We zien graag dat ons onderwijs bij de tijd is: het dient om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van nu en om ze voor te bereiden op hun toekomst. We besteden daarom aandacht aan 21st century skills. Daarin neemt de ontwikkeling van creativiteit een belangrijke plaats in. Dat ligt voor de hand omdat de mensheid oplossingen moet zien te vinden voor problemen die zich vast en zeker zullen aandienen op het gebied van gezondheid, voedselvoorziening, energie, mobiliteit, klimatologische omstandigheden, kortom duurzaamheid. Wetenschap en techniek kunnen ons met ontdekkingen en uitvindingen wellicht helpen. Creativiteit is in tal van beroepen de motor van vernieuwing en ontwikkeling en bovendien handig als we meer vrije tijd krijgen en in omstandigheden waarin we steeds meer op elkaar zijn aangewezen.

29  Techniekplein in Venray
Thijs Richter
In een SBO-school in Venray is sinds 2011 een technieklokaal gevestigd. Niet alleen de kinderen van de eigen school, maar alle groepen 7 van schoolbestuur SPOVenray zijn welkom om daar te komen werken. Na drie jaar ervaring zijn er een aantal dingen aangevuld en veranderd en… er is behoefte aan meer! Eens kijken hoe de stand van zaken nu is.

32  Op zoek naar de bronnen van elk kind
Thijs Richter
Op BS De Wichelroede in Udenhout wordt al lang aan techniek gedaan, in combinatie met meervoudige intelligentie (op zoek naar de bronnen van elk kind). In De Tondeldoos is ook al vaak geschreven over hun manier van werken. Deze (laatste) keer een stukje over de leerlijn die achter de leskisten zit.

35  De laatste Loodjes en het Grote Lood
Hanneke te Braake
Iedereen die, al dan niet professioneel, omgaat met basisschoolkinderen was vast wel eens in de Efteling. Daar vind je ook het Lavenland. Het laatste toevluchtsoord van Oermoeder Lot die met haar Lavenvolk ondergronds ging toen Oervader Laaf het Grote Lood legde. En zo voelt het nu ook een beetje… VONK en het Volk van VONK leggen met De laatste Tondeldoos het Grote Lood en nemen afscheid.