Tondeldoos — Jrg. 13 (maart 2012) Nr. 1

2 Onderzoek: ‘Leraren basisschool hebben baat bij scholing en training’
Thijs Richter
In het afgelopen jaar heeft techniekvereniging VONK, in samenwerking met TechniekTalent.nu en de stichting SKLT (Stichting Kinderen Lezen techniek) een onderzoek uit laten voeren onder bijna 500 leerkrachten basisonderwijs. Het onderzoek werd uitgevoerd als kortlopend onderwijsonderzoek. Dit artikel verscheen in de nieuwsbrief van TechniekTalent. Nu in januari.

4 Techniek is overal, ook bij oma thuis
Mieneke Knottenbelt
Sinds ik bij Eduniek naar een informatieavond ben geweest over het Singapore rekenen is mijn trap beplakt met cijfers. Fietsend op weg van Eduniek naar huis besloot ik ŽŽn van de voorbeelden maar meteen thuis op een simpele manier toe te passen en te kijken hoe de kleinkinderen van vier zouden reageren.

7 Leds do it! (2)
Thijs Richter
Leerlingen van groep 8 van de basisschool OnLine in Eindhoven hebben in het voorjaar van 2011 de ontwerpcyclus doorlopen. Ze hebben een ontwerp gemaakt voor een ornament in de lichtjesroute van Eindhoven. In groepjes gingen ze in de werkplaats van de stichting Lichtjesroute aan de slag om het ontwerp in werkelijkheid uit te voeren. Hoe ging het verder?

12 De Stichting Kinderen lezen Techniek. Wat ze doen en waarom?
Hanneke te Braake-Schakenraad
De Stichting Kinderen lezen Techniek verzamelt fondsen om ten minste een maal per jaar een aantrekkelijk leesboek uit te brengen over techniek.

14 Op bezoek bij Tata Steel (voormalige Hoogovens)
Thijs Richter
Op 10 november 2011 werd de VONK-regiobijeenkomst gehouden in IJmuiden, de thuishaven van Tata Steel in Nederland. Een ideale plaats om niet alleen met elkaar te praten over techniekonderwijs, maar ook om techniek aan den lijve te ondervinden: te zien, te ruiken, te horen en te voelen.

17 Prachtige kindervragen beantwoord
– Waarom zitten er eigenlijk drempels in een huis? Daar struikel je alleen maar over!
Arend Zwaag
– Hoe komt het dat in de gereedschapskist van mijn vader de schroevendraaier en de priem aan elkaar vastkleven, terwijl er geen magneet meer bij is, en hoe werkt magnetisme eigenlijk?
Arno Wilbers

18 VONK-regiobijeenkomst op 10 november 2011
VERENIGINGSNIEUW
Thijs Richter
De grote VONK-conferentie ging dit jaar niet door vanwege een te gering aantal deelnemers. Maar dankzij hulp konden we toch een mooi aanbod doen aan de deelnemers die zich hadden ingeschreven: voor 36 deelnemers een regiobijeenkomst die gesponsord werd door de Ontdekplek (Harry Valkenier, Suzanne ’t Hart, Sitan van Sluis), In Holland Academy (waar Harry en Suzanne nascholingscursussen geven), Tata Steel (de voormalige Hoogovens) en Heutink. Een leuke dag om op terug te kijken. En misschien wordt dit wel de manier die meer bij onze leden aanslaat dan een grote landelijke manifestatie?

23 Wetenschappelijke doorbraken de klas in!
BOEKBESPREKING
Marieke Peeters, Winnie Meijer & Roald Verhoeff
Hoe stimuleer je een onderzoekende houding bij basisschoolleerlingen? Hoe laat je ze zien wat de wereld van wetenschap en techniek hen te bieden heeft en welke rol zij kunnen vervullen in de door techniek gedreven samenleving? Om kinderen te interesseren voor de wetenschap is het van belang om ze al op jonge leeftijd kennis te laten maken met onderzoek. Het boek ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in’ biedt inspiratie en concrete handvatten aan leraren om zelf met wetenschap in de klas aan de slag te gaan.

24 Lichtornamenten in Best
Thijs Richter
Best, een klein dorpje 10 kilometer ten noorden van Eindhoven, ligt net als Eindhoven in de strook waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog doorheen trokken om Nederland te bevrijden. Ook in Best wordt de bevrijding gevierd, zij het op een andere schaal en op een andere manier als in Eindhoven. Ook de jeugd gaat aan de slag met ornamenten.

26 Aan de slag met de fietskoffer van de firma Tess uit Belgi‘
Jeroen van Hautte
Op bezoek in de klas van Juf Anne van het 5de leerkaar B. Jeroen van Hautte (leerling uit 6A) brengt verslag uit voor de schoolkrant.

28 Wetenschap en Techniek op de Basisschool
Informatie over en recensie van het boek Wetenschap en techniek op de basisschool.

29 Vacature voorzitter bestuur VONK