Talent — Jrg. 20 (september 2018) nr. 5

06 Derde lichting specialist begaafd en speciaal afgestudeerd
In juni sloot de derde lichting de post-HBO-opleiding tot specialist Begaafd en Speciaal af. Tien dames vertellen over wat ze hebben geleerd en hoe ze de opgedane kennis in de praktijk gaan brengen. ‘We zoeken de oplossing in kleine, bemoedigende stapjes.’

13 Levelwerk als uitdaging voor meerbegaafden
Op Het Overbos in Oostvoorne spotten ze de leerlingen die ‘iets extra’s’ kunnen gebruiken al jong. Door er vroeg bij te zijn, hoopt de school onderpresteren tegen te gaan. Eenmaal gesignaleerd krijgen deze begaafde leerlingen te maken met de methode levelwerk, een doorlopende leerlijn van groep 3 t/m 8. Een rapportage.

16 Isak Trklja Bubalo (10 jaar) in HB-portret
Isak Trkjla Bubalo is geboren in Servië en woont nu drie jaar in Nederland. ‘Mijn moeder werd verliefd op een Servische man die in Nederland woonde. Wij zijn toen ook naar Nederland gekomen. Ik ben hier al helemaal gewend, eerlijk gezegd herinner ik me weinig meer van de periode in Belgrado. Ik Skype wel eens met mijn vader, niet met de kinderen waar ik daar mee omging.’

18 12 Uitdagende hoeken
Het is van groot belang om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong snel te signaleren. Maar wat doe je als je zo’n vermoeden hebt? Ann Meersman, leerkracht en Kristin Stroobandt, kleuterleidster, zijn al jaren nauw betrokken bij vzw Bekina, een actieve vereniging in België die opkomt voor de belangen van hoogbegaafde en uitzonderlijk getalenteerde kinderen. Samen schreven ze het praktische boek ‘Kleuters die nét iets meer kunnen.’ Beter differentiëren met 12 uitdagende speelhoeken.

22 Signaleren van begaafdheid bij NT2-kinderen
Steeds meer begaafde kinderen krijgen het stimulerende aanbod en de begeleiding die ze nodig hebben. Maar kinderen voor wie Nederlands de tweede (NT2) is, naast de moedertaal, zijn hierbij opvallend ondervertegenwoordigd. Ze zijn er natuurlijk wel. Hoe kun je ze er uitpikken?

En verder:
04 De stelling
09 Column Maddy Hageman
10 Kort nieuws
11 Challenge
12 Carla’s Corner
25 Column Annette Bolder-Oorthuysen
26 De Meester de Baas
29 Vooruit
30 Column Annemieke van Manen
31 Meten en Weten