Talent — Jrg. 20 (juni 2018) nr. 4

04 Bied (hoogbegaafde) kinderen minstens drie talen aan
Daarover gaat de Stelling in dit nummer. Volgens het SLO is het huidige taalcurriculum nog erg monolinguaal. Een van de reacties komt van Dionique van Haren, klas 3 Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Zij zegt: ‘Russisch en Chinees leer ik nu graag omdat ik er geen proefwerken over krijg en mijn eigen tempo en leermomenten kan bepalen. Voor mij vormt het een mooie afwisseling op het soms saaie stampen voor andere vakken.’

06 Prikkels als last of juist als motor?
Er is volgens Esther de Boer altijd veel aandacht voor de cognitieve aspecten van hoogbegaafdheid, waarbij dan het snelwerkende brein en de grote leerhonger centraal staan. ‘Maar hoogbegaafdheid is meer dan alleen cognitief.’ Voor Talent schreef ze een artikel waarin ze dieper ingaat op het opvangen en verwerken van prikkels bij hoogbegaafden, met name bij hoogbegaafde kinderen.

19 Maureen Neihart over impact op onderwijs
‘Kleine interacties hebben groot effect’, zegt Maureen Neihart, oud-lerares, klinisch psycholoog en begaafdheidsexpert. Ze kijkt met een open blik naar de wereld om te zien wat ze kan bijdragen. Met haar intelligentie, empathisch vermogen, creatieve kijk en – niet te vergeten – meer dan 30-jarige ervaring in het werkveld, blijkt dat heel wat te zijn.

22 Hoe overleef ik mijn hoogbegaafdheid?
Omgaan met blokkades en overlevingsgedrag van hoogbegaafde kinderen. Dat is de insteek van het boek ‘Paul, ons hoogbegaafde wonderkind’ van Laura Groebbé. Het is een kinderboek, een theoretisch boek én een praktisch boek ineen. ‘De crux van de problematiek omtrent hoogbegaafdheid is dikwijls terug te voeren naar miscommunicatie en daardoor ontstaand onbegrip.’

26 Uitdagend taalonderwijs
Taal hoeft niet saai te zijn. Uitdagend taalonderwijs is volgens onderwijsadviseur Dolf Janson zeker wel mogelijk. ‘Dit geldt zeker voor leerlingen met veel taalgevoel en/of een rijke woordenschat.’ Hoe maak je het taalonderwijs voor hen weer interessant?

En verder:
09
Column Annemieke van Manen
10 Kort nieuws
11 Challenge
12 Fantaseren in de cloud
15 Column Annette Bolder-Oorthuysen
16 HB-portret
18 Carla’s Corner
29 Vooruit
30 Column Maddy Hageman
31 Meten en Weten