Talent — Jrg. 10 (september 2008) Nr. 5

2 Nooit meer klagen
Redactioneel
Paulien Bakker

4 NIEUWS
– Nieuwe masters hoogbegaafdheid
– Dijksma stelt tien miljoen beschikbaar
– Talent online uitgedijd
– Talent-lezers werken mee aan onderzoek
– Leonardoconcept ‘zegen’
– Agenda

5 Herfst
DAGBOEK VAN JOSKE
Joske Ubels

6 Extreme parenting: goed genoeg is genoeg
ACHTERGROND
Anthon Keuchenius
De Amerikaanse Alissa Quart waarschuwt voor de consequenties van het gedrag van extreme parents. Ook de Amsterdamse ontwikkelingspsycholoog Steven Pont houdt zijn hart vast voor de hyperouders. ‘EŽn op de vijf kinderen wordt bedreigd in hun ontwikkeling door hun overbeschermende ouders.’

9 Volwassen worden
COLUMN
Jelle Aalbers

10 Welk type ouder bent u?
ACHTERGROND
Priscilla Keeman
Communicatie tussen ouders en leerkrachten over hoogbegaafdheid verloopt niet altijd vlekkeloos. Voor ouders is de leerkracht vaak de boeman. Maar, bekeken door het vergrootglas van de leerkracht, bevinden zich onder de ouders – zonder de goede te vergeten – ook wat curieuze soorten.

12 Hoogbegaafd: waar zitten de handvatten?
PRAKTIJK
Joost de MaarŽ
De gesprekken die ik voer met hoogbegaafde onderpresteerders die bij mij een cursus volgen om tot prestaties te komen, vind ik fascinerend. Achter stoere, onverschillige, oppervlakkige en emotionele uitlatingen gaan vaak angst, kwetsbaarheid en ongelooflijk veel denkwerk schuil.

15 Schrijf een sprookje
VOORUIT
Els Schrover en Maryan Camps
Lang, heel lang geleden … las jij vast graag sprookjes – of werden ze aan je voorgelezen! Sprookjes zijn leuk en spannend als je klein bent. En als je groot bent, groot genoeg om zelf Talent te lezen bijvoorbeeld, dan zijn ze ——k leuk, op een andere manier.

16 Hoe lenig ben jij
?
VOORUIT
Maryan Camps en Els Schrover
Tijd om in de benen te komen. Doe elk van de volgende drie opdrachten. Dan zullen we eens zien hoe lenig (en handig) jij bent.

17 Op zoek naar de soul / Talent op zoek naar jong talent
INTERVIEW
Anthon Keuchenius
In de vierde aflevering van de serie Uitblinkers Junior: Karsu Dšnmez (1990), pianiste, zangeres en componist, met recent optredens in Amerika, Turkije en Nederland. Waar Karsu achter piano en microfoon kruipt, voltrekt zich een gedaanteverwisseling.

19 Ziekte, Zorg en Zeuren
COLUMN
Hester Macrander

20 ‘Het is mijn luxe klas’
REPORTAGE
Priscilla Keeman
Enthousiasme gecombineerd met vakmanschap. D‡t kenmerkt het Nehalennia in Middelburg. De stedelijke scholengemeenschap is begaafdheidsprofielschool, bevat een technasium en biedt, volgens eigen zeggen, ‘ondernemend en uitdagend onderwijs’. Het eerste schooljaar met een brugklas samengesteld uit enkel hoogbegaafde kinderen, is zojuist succesvol afgerond.

23 Kinderkwaliteitenspel
LEERMIDDELEN
Anneke Noteboom / Nora Steenbergen
Praten over je eigen kwaliteiten is in Nederland in veel situaties not done, dat strookt niet met de Hollandse nuchterheid. Bij het Kinderkwaliteitenspel is het echter wl de bedoeling. De laatste tijd duikt het spel steeds vaker op in scholen tijdens de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen. Is dat terecht?

24 Sociaal, zelfverzekerd en… hoogbegaafd
ACHTERGROND
Renate Welboren
Veel mensen zien hoogbegaafdheid als een talent dat een voorspoedige academische carrire waarborgt. Hoogbegaafde kinderen kunnen vanzelf goed en snel leren, maar zijn op sociaal vlak onderontwikkeld, denkt men. Deze visie, blijkt nu uit onderzoek, is te simpel en onjuist.

27 Geloofsontwikkeling van hoogbegaafde jongeren / ‘Geen antwoord’
REPORTAGE
Willemien Schollaart-Vogel
Al op jonge leeftijd kunnen hoogbegaafde kinderen diepzinnige vragen stellen. Zo ook de driejarige Ben, wiens moeder hem probeerde uit te leggen waarom Jezus moest sterven. Zijn moeder was stomverbaasd toen hij concludeerde: ‘Maar eigenlijk had de duivel toch aan het kruis moeten hangen?’

30 De boekenplank van…. Sterre Dobbelaer
Carla Desain
Over het boek ‘Brieven uit de hele wereld’ van Thando McLaren: “Vera heeft skates, net als ik”.