Onderwijsblad — (april 2015) nr. 7

Coververhaal: Wat werkt in het onderwijs? De mix van de meester
Op zoek naar wat werkt voor de klas spitte John Hattie de wereldwijde onderwijsliteratuur door. Hij vond bruikbare ingrediënten, maar geen recept. Dat ligt in handen van de leerkracht

Werkgevers rommelen met cao primair onderwijs
In het basis en speciaal onderwijs is veel onrust over de invoering van de veertigurige werkweek in augustus. Minder werkdruk? Juffen en meesters zien juist meer werk op zich afkomen. Volgens AOb-bestuurder José Muijres rommelt een deel van de werkgevers met de cao-plannen.

Docent Bill Banning over drijfveren van leerkrachten
Volgens theoloog en fulltime docent Bill Banning worden leraren geroepen tot het vak. Hoogdravend? ‘Uit mijn onderzoek blijkt dat leraren een diepe, intense betrokkenheid hebben bij leerlingen.’

Rekenen als examenvak brengt mbo in problemen
De bakkers, beveiligers en verpleegkundigen van morgen moeten kunnen rekenen om een mbo-diploma te halen. Maar wat als het rekenexamen een struikelblok blijkt?

Filosofie op de basisschool
Jonge kinderen filosoferen op basisschool De Müllerpier in Rotterdam. ‘Het is bizar dat je op school allerlei vakken leert, maar niet leert denken.’

Alle kansen op een baan
Voor afgestudeerden van de pabo is een baan een hele zoektocht, zeker buiten de Randstad. In het voortgezet onderwijs kan je met een talenstudie of een opleiding voor de exacte vakken snel aan de slag. Ook daar geldt weer dat de Randstad sneller succes biedt én meestal beter betaalt.

Herdenken met de klas, 70 jaar naar de bevrijding
In de klas stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog is zeventig jaar na de bevrijding allesbehalve een verplicht nummer. ‘Leerlingen vinden de oorlog, en vooral de Holocaust, intrigerend.’

Concurrenten Cito kiezen andere aanpak
Basisscholen kunnen dit jaar voor het eerst kiezen uit drie verschillende eindtoetsen. De meeste scholen houden nu nog vast aan de Cito-toets, maar de concurrentie wil dat veranderen. Het Onderwijsblad onderzoekt de markt.

Maatwerk brengt doel functiemix dichterbij
Na een voortvarend begin stokte in 2012 de invoering van de functiemix in het voortgezet onderwijs. Maatwerkafspraken brengen sindsdien de gestelde doelen dichterbij, maar nog niet op alle scholen.

Nieuws:

Onderwijs is sneller en selectiever, zegt de inspectie
Het onderwijs is selectiever geworden, signaleert de Onderwijsinspectie. In plaats van meer excellentie zien de inspecteurs vooralsnog ‘een verschuiving naar het midden’. Hardop vraagt de inspectie zich af of aan leerlingen op deze wijze kansen worden ontnomen.

Rechter: Onderzoek KPC onzorgvuldig
Een negatief rapport over een docente van het Marnix College in Ede, waarin onderwijsadviesbureau KPC het schoolbestuur adviseerde haar te ontslaan, moet worden ingetrokken. Volgens de rechter deugt er niet veel van de studie.

Frauderende leerkrachten in de boeien
In de Amerikaanse staat Atlanta riskeren leerkrachten, administratief medewerkers en een schooldirecteur jarenlange celstraffen wegens examenfraude. Tien van de elf veroordeelden zijn begin deze maand in handboeien afgevoerd. Eén veroordeelde zwangere juf hoefde niet direct de cel in.