Onderwijsblad — (19 maart 2016) nr. 6

Coververhaal: De opgejaagde kleuter
Zittenblijven, zo stelt staatssecretaris Sander Dekker, is een ‘bot instrument’. Kostbaar bovendien. Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek. Maar kijken die onderzoekers wel naar de complexe vragen waar kleuterjuffen mee worstelen?

Syrische kinderen haken af in Turks onderwijs
Door taalproblemen, geldgebrek en een tekort aan informatie gaat in Turkije maar een op de vijf Syrische kinderen naar school. Op de Sehit Tegmen basisschool in Istanbul zijn ze welkom.

PVV is kampioen uitsluiten
De Partij voor de Vrijheid is populair in de peilingen dankzij een anti-islamcampagne en een grenzen dicht-sentiment. Onderwijs scoort laag bij de achterban, blijkt uit kiezersonderzoek. Wat heeft de partij de schoolgaande kinderen van Henk en Ingrid eigenlijk te bieden?

De emancipatie van de dyslect
Wie amper kon lezen, werd vroeger voor dom versleten. Terwijl woordblindheid voor 1900 al door medici was opgemerkt. Pedagogen gingen met dyslexie aan de haal en de leerkracht kon zich er beter niet mee bemoeien. Marjoke Rietveld-van Wingerden schreef er een boek over.

Agressieve leerling brengt leraar uit balans
Een leerling die een leraar een duw of een klap geeft. Het gebeurt in Nederland duizenden keren per jaar. Scholen zijn er nauwelijks op voorbereid, terwijl de impact van zo’n geweldsincident groot is.

Programmeren zonder computer
Juf Sandra Legters heeft geen computer nodig om uit te leggen hoe die werkt. Ze laat kinderen commando’s van een programmeertaal zelf uitvoeren.

Bevlogen lessen in ‘saai’ vak Nederlans
Het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs ligt onder vuur. Volgens een manifest is de invulling ervan saai en betekenisloos. Intussen bruist het op allerlei plekken van de creatieve ideeën.

Nieuws:

Schoolbestuur declareert te laat bij Vervangingsfonds
De scholenstichting Qliq Primair Onderwijs in Helmond declareerde te laat bij het Vervangingsfonds en loopt nu 214.974 euro aan vergoeding mis.

Tweede Kamer kritisch over Onderwijs2032
Leraren moeten meer te zeggen krijgen over een nieuw curriculum, vindt de Tweede Kamer. Tot nu toe is de onderzoeksgroep van Paul Schnabel aan het werk geweest. Begin maart benoemde staatssecretaris Sander Dekker oud-bestuurder Geri Bonhof tot voorzitter van een nieuwe commissie. Die moet het advies van Schnabel verder gaan uitwerken. Verschillende partijen zien dat als taak van de Onderwijscoöperatie. “Zet leraren veel centraler in dit proces”, aldus Paul van Meenen van D66.

Mbo’ers detailhandel op zoek naar nieuwe stages
Ongeveer vijfhonderd mbo-studenten moeten door faillissementen van winkelketens als de V&D zo snel mogelijk op zoek naar nieuwe stageplekken, willen ze dit schooljaar hun diploma nog halen.

Pas advies aan bij hoge score eindtoets
Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen analyseerden tientallen (inter)nationale onderzoeken naar de overgang tussen primair en voortgezet onderwijs en vmbo en mbo. Conclusie: het sociale milieu van leerlingen is nog altijd van invloed op hun schoolloopbaan.

Sociaal plan voor de Ambelt
Er ligt een onderhandelaarsakkoord voor een sociaal plan bij scholengroep de Ambelt, een scholenstichting voor speciaal onderwijs in Oost-Nederland.