Onderwijsblad — (23 januari 2016) nr. 2

Coververhaal: Schrijven over je leerling
Columnisten schrijven over het onderwijs om mensen te raken en te vermaken, maar het is ook een uitlaatklep. “Zonder die column zou ik misschien al eens een burn-out hebben gehad.”

Robothulpje in de klas
Robotjongetje Zeno helpt de kinderen op een school in Enschede. ‘Lotte praat tegen hem alsof het een mensje is.’

Opleiding voor vluchteling is maatwerk
Wie de Middellandse Zee opvaart in een gammel bootje neemt doorgaans niet zijn diploma’s mee. Leerwerk-loketten en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven helpen vluchtelingen om in Nederland een mbo-opleiding te beginnen of weer op te pakken.

Kindermishandeling op het spoor
Door het taboe dat erop rust onderschatten bestaande onderzoeken waarschijnlijk kindermishandeling en huiselijk geweld. Leerkrachten kunnen helpen bij een betere signalering.

Een nieuwe kijk op orde
Regels liggen aan de basis van de orde in de klas. Maar met regels alleen kom je er niet, betogen de volgers van een nieuw onderwijs- en opvoedprogramma dat uit Amerika is overgewaaid. Discipline leg je niet op, kinderen moeten het ontwikkelen.

Onderwijsinstituut APS op harde markt ten onder
Het Onderwijsinstituut APS houdt na 45 jaar op te bestaan. Er is boosheid, verdriet en frustratie, toch kwam het nieuws niet geheel onverwacht. Over de gouden jaren en het dictaat van de markt.

NIEUWS

Nieuwe school oprichten makkelijker
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil artikel 23 van de grondwet aanpassen zodat het makkelijker wordt om een nieuwe school op te richten op basis van een pedagogische visie. Vernieuwende ideeën krijgen nu te weinig kans, vindt Dekker.

Robot vervangt leraar niet
Beroepen waar menselijk contact vooropstaat, hebben weinig te vrezen van robots. De machines kunnen leerlingen wel helpen bij herhaaltaken of instructies geven.

Code kindermishandeling geeft houvast
Negen van de tien onderwijswerknemers weten dat ze verplicht zijn om met de meldcode kindermishandeling te werken. Het gesprek aangaan is een punt van aandacht.

Vmbo’ers boeken taalwinst
Basisberoepsgericht en kaderberoepsgericht maken nog steeds sprongen in lezen en schrijven. Dit gaat tegen de verwachting in, stelt Mirjam Trapman. Zij promoveerde halverwege januari op het onderwerp.

Gezocht: leraren in het basisonderwijs
De vraag naar leraren nam in 2015 enorm toe. Dat meldt Meesterbaan, een van de grootste vacaturewebsites in het onderwijs.