Onderwijsblad — nr. 6 (maart 2015)

Coververhaal: Leren wat je wilt leren
Vernieuwend onderwijs in Roermond bewijst dat kinderen van alle niveaus enthousiast kunnen raken als ze hun eigen interesses mogen volgen. Maar het is niet makkelijk en het lukt niet altijd. ‘Kinderen smeken me wel eens: geef ons toch alsjeblieft een opdracht.’

Scholengemeenschap in Hoofddorp in nood
Kapitale verbouwingen keerden de krimp bij de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp. Maar de grote investeringen in het ‘merk KSH’ brachten de middelbare school met 950 leerlingen diep in de financiële nood. Een reconstructie.

Anti-pestcoördinator moet nut bewijzen
Een wettelijk verplichte anti-pestcoördinator moet voorkomen dat ouders van gepeste kinderen van het kastje naar de muur worden gestuurd. ‘Veel scholen zijn te veel hapsnap bezig.’ Gaat er nu ook echt iets veranderen?

Cao: AOb zet in op zekerheid, 3% meer loon en reparatie WW
De cao-onderhandelingen zijn in volle gang. Deze ‘ronde’ staat vooral in het teken van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Wat willen de AOb-bestuurders bereiken? Een overzicht van de hoofdpunten en de belangrijkste issues per sector.

Knallen met de musical
De eindmusical is het hoogtepunt voor groep 8 en een uitdaging voor jou als leerkracht. Hoe maak je er een geslaagde happening van?

Sbo vergt engelengeduld en concentratie
Een dikke huid, geduld en flexibiliteit zijn basisvereisten in het speciaal basisonderwijs, zeggen doorgewinterde sbo-leerkrachten. “En je moet scherp zijn, elke dag. Anders halen ze je genadeloos onderuit.”

Jip Kruis over de macht van methodemakers
Het zijn grote namen, maar niemand kent ze: de schrijvers van populaire lesmethodes zoals Lekker lezen, Biologie voor jou en Pincode. Jip Kruis, zelf educatief auteur, stelde een boek samen waarin de beroepsgroep zich voorstelt.

Aanstekelijk enthousiasme
Oog hebben voor dat wat goed gaat, is vaak moeilijker dan zien wat er fout gaat. Drie leerkrachten en een onderwijsadviseur vertellen waar ze van genieten en geven tips voor meer werkplezier.

Nieuws:

Ontslag shoppende collegevoorzitter terecht’
Uitgaven van 2121 euro bij Ikea, 4366 euro bij een kledingzaak, 5400 euro bij verschillende tuincentra en 1100 euro bij juweliers. Begin maart bepaalde de kantonrechter in Breda dat de Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), met vijf basisscholen onder zich, haar collegevoorzitter mag ontslaan omdat hij privé-uitgaven deed met schoolgeld.

Schoon schip
Ze stappen allemaal op: de directeur-bestuurder, de raad van toezicht, rectoren en de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad van College de Heemlanden in Houten. Na jaren van conflict bleek dat de oplossing. “Nu is er goede kans om weer te starten met vrede”, zegt AOb-rayonbestuurder Clazien Rodenburg.