Onderwijsblad — (1 juli 2017) nr. 12

Coververhaal: Zomers lesgeven
Veel leerkrachten hebben de zomervakantie hard nodig om bij te tanken. Maar er zijn ook leraren die doorwerken en in de zomer gebruik blijven maken van hun onderwijsexpertise. Zij werken als reisbegeleider, zeilinstructeur, zomerschooldocent of vakantieorganisator. Zomers is ook het eilandavontuur waaraan een handvol Nederlandse docenten zich dit schooljaar weer zal wagen: lesgeven op Sint Maarten.

Na een tropenjaar gaat alles beter
Verse Nederlandse leerkrachten zetten elke zomer voet op de tropische bodem van het Caribische eiland Sint Maarten om er les te geven. Dat is wennen. “De eerste drie maanden had ik diarree van de stress. Toen ik eenmaal ging surfen, ging het steeds beter.”

Verslag actiedag 27 juni: Lege schoolpleinen, druk Malieveld
Op enkele kinderen en een verdwaalde ouder na, waren de pleinen van basisscholen in heel Nederland uitgestorven, dinsdag 27 juni, op het tijdstip dat de schoolbel had moeten gaan. Leerkrachten ontbeten gezamenlijk vanaf 8 uur of deden een klus in de lege lokalen. De AOb schat dat meer dan 95 procent van de basisscholen deelnamen aan de stakingsactie waardoor de lessen een uur later begonnen.

Emoties de baas zonder moeilijke woorden
Bestaande sociale vaardigheidstrainingen zijn voor leerlingen in het praktijkonderwijs vaak veel te ingewikkeld, merkte docent Antonet Ebben. Ze besloot een nieuwe methode te ontwikkelen: Baaz.

Zomerbanen
Sommige leerkrachten kunnen in de vakantie het werken met de doelgroep niet laten. Een reisbegeleider, een zeilinstructeur, een zomerschooldocent en een vakantieorganisator vertellen over hun zomerbaan.

Leerzaam ontsnappingsspel
De grootste escaperoom ter wereld, Scapetown in Eindhoven, moet scholieren enthousiast maken voor een loopbaan in de bouw. En dat is hard nodig.

Juf aan de slag op extra vrije dag
Het onderwijs voert actie voor een beter salaris en verlaging van de werkdruk. Het Onderwijsblad sprak met leerkracht Kristy Cramer (27) die een dag per week gaat inleveren om haar lessen beter te kunnen voorbereiden. “Ik merk dat mijn plezier wegebt.”

Nieuw getuigschrift vult cijferlijst aan
Steeds meer leerlingen krijgen bij hun diploma een zogenoemd plusdocument mee, een weergave van extra activiteiten en ontwikkeling gedurende de schooltijd. De VO-raad wil het document verplichten, wat is de waarde ervan?

Interview Ton Heerts, voorzitter MBO-raad
Ton Heerts is bijna een jaar voorzitter van de MBO-raad. De oud-vakbonsman en voormalig politicus maakt graag tijd vrij voor een bespiegeling op het beroepsonderwijs.

Nieuws:

Twee leraren niet schuldig aan verdrinking Salam
Twee leraren van de Ericaschool in Rhenen zijn eind juni vrijgesproken voor de verdrinkingsdood van hun negenjarige leerling Salam tijdens het schoolzwemmen.

HAN verlengt tijdelijke contracten niet
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) moet de komende jaren bezuinigen. Vooral medewerkers met tijdelijke contracten zullen dat merken.

Bussemaker berispt om aanpak topsalaris
Minister Jet Bussemaker dwong een voormalige interim-bestuurder en een managementbureau om samen 84 duizend euro terug te betalen aan de Arnhemse hogeschool voor de kunsten Artez. Ten onrechte, oordeelt de Amsterdamse rechtbank.

Nieuwe dagelijks bestuurder AOb
Eugenie Stolk volgt José Muijres op in het dagelijks bestuur van de AOb. In een stemming tijdens de algemene vergadering van de AOb liet ze Kiki Hagen, Frans van Haandel en Frans Muijzers in één stemronde achter zich.

Weinig animo voor schakelklasjes mbo-pabo
De pogingen van hogescholen en roc’s in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om meer multicultureel mbo-talent te interesseren voor het leraarschap, oogsten nog weinig succes.

AOb wil de lumpsum aanpakken: ‘Onderwijsbekostiging nu veel te vrijblijvend’
De bekostiging in het onderwijs, de lumpsum, is veel te vrijblijvend. Dat moet anders en daarom komt de AOb met een plan. ‘De autonomie van de schoolbesturen moet worden ingeperkt.’