Natuur aan de basis — Jrg. 24 (maart 2014) Nr. 3

Thema: LIEFDE EN STRIJD

5  Wat kinderen vertellen over… / Liefde en strijd
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Bomen kunnen wel andere bomen lief vinden als ze naast elkaar staan. Papa en mama geloven dat niet, en ik wel.

7  Elk dier knuffelt op zijn eigen manier / Dierenknuffel
ONDERBOUW
Saskia Ober
Kinderen zijn vaak dol op huisdieren en knuffelen hen graag. Maar dieren vinden niet alles leuk. Door knuffelmanieren van dieren te leren kennen, kan het kind een goede band met zijn huisdier opbouwen. Want knuffelen is alleen leuk als het voor iedereen fijn is!

11  Dieren onder de grond / Versier je zelf
ONDERBOUW
Annemarieke Holland
Hoera, Karlijn is jarig! Ze heeft haar lievelingsjurk aan. Juf Roos zet een prachtige kroon op haar hoofd. Karlijn vindt het heerlijk om zo mooi te zijn. Vinden de kinderen dat ook? Daarover gaat dit artikel.

15  Liefde en seks bij dieren / Liefde en seks
ONDERBOUW
Frits Vaandrager
Liefde en seks klinkt vrolijk en wellicht vrijblijvend. Maar het is bittere noodzaak voor mensen en dieren om te overleven. Zonder seks komen er meestal geen kinderen. En zonder jongen raak je als soort snel uitgestorven. Seks hoort dus net zo bij het leven als eten en gegeten worden. Goed dus om het bij een les over de natuur aan bod te laten komen.

20  Hoe planten het doen / Voortplanting
MIDDENBOUW
Marlies Huijzer
Poezen krijgen kittens, vogelvrouwtjes leggen eieren waarop ze eerst moeten broeden voor er kuikens uit komen. Er kunnen alleen jongen geboren worden, als een mannetje en vrouwtje met elkaar hebben gepaard. Hoe gaat dat nu eigenlijk bij planten? Hoe krijgen planten jonkies? Daarover gaat deze les.

25  Dierenvaders die zorgen / Vaderzorg
MIDDENBOUW
William van den Akker
Het is midden in de nacht en de baby huilt. Moeder is er al eens uit geweest en port vader. ‘He, Jan, kijk jij eens naar Wendy’. Vader zucht diep, en laat zich uit bed glijden. Ook in het dierenrijk zijn er vaders die zorgen voor hun kroost. Die volgen braaf hun instinct om, soms samen met de moeder, er voor te zorgen dat hun jongen succesvol groot worden.

30  Archibald en schimmelpenninck / Sprookje
MIDDENBOUW
Fons Cornelissen
Twee prinsen dingen naar de hand van Prinses Anna. Wie de hijswedstrijd wint, is de gelukkige! Schimmelpenninck vertrouwt op de oerkracht van zijn paard. Archibald heeft inzicht in techniek. We zullen zien wie er wint!

35  Verleiden met geuren / Geuren
BOVENBOUW
Alma Terra
De liefde speelt natuurlijk ook bij bovenbouwers. Ontluikende verliefdheden, kriebels in hun buik. En daar hebben kinderen het dan ook over. Daarom is deze les over geuren juist iets voor hen, want geur heeft meer te maken met liefde dan je denkt.

39  Vechtende dieren / Slimme wapens
BOVENBOUW
Frans van Bussel
Kijken naar vechtende dieren fascineert ons. Maar net zo boeiend is het gedrag van dieren om de strijd juist te voorkomen. Ze hanteren slimme trucs als doodliggen, gif spuiten, geurkanonnades, camouflage, strijdkleuren, stekels en harnassen. Dieren moeten immers zien te overleven en als je niet groot en sterk bent…

42  Samen sterk of ieder voor zich? / Kuddedieren
BOVENBOUW
Geert-Jan Roebers
Dit nummer van Natuur aan de Basis draait om liefde en strijd. Twee tegengestelde begrippen die bij wilde dieren samen kunnen gaan als mannetjes vechten om een vrouwtje. Of liefst: een kudde vrouwtjes. In deze les vergelijken we kuddedieren met mensen.

47  Liefde en strijd
COLUMN
Daan Remmerts de Vries
Bij dieren, zo menen mensen, gaat het niet om liefde, maar om voortplanting. Om het maken van nieuwe dieren van dezelfde soort. Maar kunnen dieren dan niet van iemand anders houden? Ik denk het wel!