Natuur aan de basis — Jrg. 23 (september 2012) Nr. 1

Thema: DIERENWELZIJN

3 Houdini-dieren
VAN DE REDACTIE / THEMA
Erwin Groenenberg – Veldwerk Nederland

6 Wat kinderen vertellen over… dierenwelzijn
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Op het moment van de gesprekken is orka Morgan net volop in het nieuws. Moet ze naar het park op Tenerife of vrijgelaten worden in de buurt van Noorwegen? De kleuters kijken alleen wat verbaasd, maar de leerlingen van groep 5 en 8 van de Schakel uit Westervoort hebben daar wel hun mening en twijfels over.

8 Verzorging / Wat wil jouw dier?
ONDERBOUW / VERSCHILLENDE ACTIVITEITEN
Marlies Huijzer
De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt en wat je allemaal voor een dier moet doen om hem goed te verzorgen. Daarover gaan deze activiteiten. Met werkbladen.

14 Mierenzorg
ONDERBOUW / GEDICHT MET KRINGGESPREK
Bette Westera & Annemarieke Holland
Mag je een mier doodtrappen? Kunnen mieren pijn voelen? Met behulp van het gedicht ‘HŽ, kleine mier’, denken jonge kinderen na over deze en andere vragen. Met werkbladen.

17 Speeddating: welk huisdier past bij jou?
MIDDENBOUW / ACTIVITEITENLES
Saskia Ober
Wie wil er nu geen huisdier? Maar niet elk huisdier past bij elk gezin. Zowel het huisdier als het gezin heeft eigen behoeften. Tijdens een date kom je daar achter. Soms is er een klik: het dier heeft het naar zijn zin! Soms is er geen klik: maar goed ook! Dat ervaren kinderen bij het huisdieren-datingspel. Met werkbladen.

22 Dierenplezier: hoe voorkom je verveling bij wilde dieren?
MIDDENBOUW / LES
JosŽ Kok & Imke Putman
Dieren in het wild zijn vaak uren bezig met het zoeken naar voedsel. Ze moeten veel moeite doen voor hun maaltje. Leeuwen besluipen hun prooi en jagen er vervolgens op topsnelheid achteraan. Miereneters eten miertje voor miertje en ijsberen wachten gespannen bij een luchtgat in het ijs om een zeerob te pakken. In de dierentuin wordt elke dag eten voor de dieren klaargemaakt. Ze hoeven niet te zoeken en te jagen. Maar… gaan de dieren zich dan niet vervelen? Met werkbladen.

26 Spinnenvijand
MIDDENBOUW / BINNEN- EN BUITENLESSEN
Kees van Wegen
Nederland kent duizenden kruisspinnen. Prachtige dieren met bijzondere eigenschappen. Spinnen hebben veel vijanden. Daarom is het een wonder dat er elk jaar weer zoveel zijn. Niet elke spin heet Sebastiaan. Met werkbladen.

30 Vlees / Is duurder vlees ook beter?
BOVENBOUW / LES OF GESPREK
Jurgen Memelink, Docent Natuuronderwijs en Techniek
Het is geen drukfout! Een kilo varkensvlees voor 2,50 euro! Dat kan toch niet? Voor biologisch Nederlands varkensvlees betaal je meer dan het dubbele. Hoe komt dit grote prijsverschil? Kies je voor het goedkope vlees uit de intensieve varkenshouderij of het dure biologische vlees? Met werkbladen.

35 Zoo, een dierentuin in de klas
BOVENBOUW / PROJECT EN LESSENREEKS
Marja van Graft, Martin Klein Tank & Sonja Verheijen
Voor kinderen is rondlopen in een dierentuin iets heel bijzonders. Ze zien dieren die ze kennen van televisie. Dieren die soms heel gevaarlijk zijn of bijzondere eisen stellen. Wat zijn deze eisen eigenlijk en hoe past de dierentuin de verblijven van de dieren aan deze eisen aan? Met werkbladen.

39 Tijger schieten? / Denken en discussi‘ren over dieren en mensen
BOVENBOUW / DISCUSSIE EN ROLLENSPEL
Geert-Jan Roebers
Kinderen zijn erg begaan met het lot van de dieren. Dat is mooi, maar het is ook goed dat ze leren dat het beschermen van dieren niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Met werkbladen.

43 Interview Luuk Gorter
BOVENBOUW / BINNENACTIVITEIT
Kees Wabeke
Luuk Gorter is leerkracht op Dalton Basisschool de Schakel in Westervoort. Een school met een eigen ‘boerderij’. Leerlingen verzorgen er de geiten, kippen en konijnen en verbouwen er aardappels, wortelen, sla en groenten.

44 BSO activiteiten / Goed voorbeeld doet volgen

GOED VOORBEELD DUURZAME SCHOOL
AndrŽ de Hamer
Mag ik de konijnen aaien?” Wanneer kinderen van Buiten Schoolse Opvang (BSO) Tiekekids uit IJzendijke voor de eerste keer bij ons op de zorg- en activiteitenboerderij komen, zijn de meesten nog een beetje aarzelend richting de dieren. Dat verandert snel. Als ze hier vaker zijn geweest, dan weten ze dat alle dieren hier aaibaar zijn, met uitzondering van de ganzen, die al vanaf enkele meters bazig gaan staan blazen. En dat ze niet hoeven te vragen om de dieren te aaien. Maar ze weten ook dat ze daarna hun handen moeten wassen.

46 De leukste dierentuin die ik ooit heb gezien
COLUMN
Daan Remmerts de Vries

45
BOEKEN
ReneŽ Rijken, Erwin Groenenberg
– Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers
– Het lerende brein
– Opwarming van de aarde
– Uitstervende wouden