Natuur aan de basis — Jrg. 23 (november 2012) Nr. 2

Thema: DUURZAME SCHOOL

3 De duurzame school
VAN DE REDACTIE / THEMA
Erwin Groenenberg (hoofdredacteur)

6 Wat kinderen vertellen over… duurzaamheid
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Dat de eurocrisis bezig is en dat geen land in de schulden wil komen, daarom verhogen ze de prijzen van benzine e.d. Dan wordt alles duurder.

8 Duurzaamheid is… volgens kinderen van Athena uit Nieuwkuijk
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
AndrŽ de Hamer
Op 10 oktober 2012, de Dag van de Duurzaamheid, werd op honderden scholen en kinderboerderijen voorgelezen uit drie groene boeken. Op Athena in Nieuwkuijk las Walter Tuerlings, vakdocent natuur, milieu en duurzaamheid, voor uit: Mr Finney en de andere kant van het water aan groep 4 tot en met 8. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met de vraag Wat versta jij onder duurzaamheid?. Ze schreven verhalen en gedichten.

12 Duurzame klas voor je eigen toekomst….
ONDERBOUW / TIPS EN ACTIVITEITEN
Marlies Huijzer
Duurzaam leven, hoe doe je dat eigenlijk? En vooral hoe doe je dat met je groep kinderen?

15 Besparen / Duurzaam doen met Tim
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / DIVERSE ACTIVITEITEN
Janneke Bakker, Quinten van Katwijk, Els v.d. Meer & Els Wennekendonk
Wat kun je met ‘duurzaamheid’ op de basisschool? Er is steeds meer vraag naar onderwijs over duurzaamheid. Op Texel heeft dit vorm gekregen in een duurzame leerlijn. Op basis hiervan is er lesmateriaal ontworpen voor groep 1 tot en met 8. Daar mag heel Nederland van meeprofiteren! Met twee werkbladen.

20 Duurzame feestdagen / Groene sint en kerst
MIDDENBOUW / BOVENBOUW / TIPS EN ACTIVITEITEN
Marlies Huijzer
Groene Sint, groene Piet, groene Kerst, wat moet je je daar bij voorstellen? Groen staat voor duurzaam, met respect voor het milieu… duurzaam feestvieren, het kan!
Met drie werkbladen.

25 Afvalsieraad / Sieraden als in Afrika
MIDDENBOUW / BOVENBOUW / PROJECT
Gijs van Dongeren, Dannie Wammes
In Afrika maken mensen zelf prachtige sieraden van materialen uit de natuur of van materiaal dat weinig tot niets kost. Met Sieraden als in Afrika maken de kinderen kennis met een stukje Afrikaanse cultuur en gebruiken ze dit als inspiratie voor hun eigen sieraad. Met drie werkbladen.

29 Plug it / Plug it! bespaar energie met Plugwise
BOVENBOUW / PROJECT / ONDERZOEKSLES
Annemarieke Holland
Hoeveel energie verbruikt het smartbord op een dag? Hoeveel kost dat? Hoeveel kun je besparen door de lichten uit te doen als je de klas verlaat? Met het meetsysteem Plugwise krijgen zowel leerlingen als leerkrachten inzicht in het energieverbruik op school. Bovendien levert een besparing door verandering in gedrag direct geld op, dus is het ook erg aantrekkelijk voor de directie. Met werkblad.

33 Dakloos / Dag van een dakloze
Wim Sonnevijlle
BOVENBOUW / PROJECT
Ik vertel de kinderen over mijn wekelijkse bezoek aan de supermarkt, waar ik een oudere man met sjofele kleding en een winkelwagen zie staan. Als ik ’s avonds nog wat vergeten ben en even terug moet, staat hij er nog… Voordat ik mijn verhaal kan afmaken, gaan de kinderen al los. Hun ervaringen tuimelen over elkaar heen. Iedereen heeft immers wel eens een dakloze of zwerver gezien.

37 Droomhuis / Duurzaam droomhuis
BOVENBOUW / ACTIVITEITENLES
Annelies Andringa
Wat doen dieren als het koud is? Egels houden een winterslaap. Sommige vogels zoals ganzen trekken weg naar warmere landen. Een konijn krijgt een dikkere vacht als het kouder wordt. Een muis maakt zijn eigen hol zo warm mogelijk. Mensen doen dat ook met hun eigen huis. Maar hoe doe je dat het beste? Wat kunnen wij mensen leren van de dieren? Met werkbladen.

41 VerSLINGERd / Verslingerd aan afval
BOVENBOUW / ACTIVITEITENLES
Fransje Smit & Petra Jansen
Kinderen (en volwassenen) van nu groeien op in een consumptiemaatschappij. Is iets stuk, dan gooi je het weg en koop je iets nieuws. Het zorgt ervoor dat kinderen iets onhandigs hebben. Ze kunnen of willen dingen die stuk zijn niet meer repareren. Of ze missen de creativiteit om er iets anders van te maken. Met werkblad.

44 Boekhouden / Duurzaam boekhouden in duurzaam onderwijs
Anne de Klerk
In alle drukte ook nog nadenken over duurzaam boekhouden en duurzaam onderwijs? Keer het om: Investeer verantwoord in de toekomst van uw leerlingen en het schoolgebouw en bespaar nog geld ook!

46 BOEKEN
Maarten de Jongh, Erwin Groenenberg
– Verbonden wijsheid, Levende verhalen over levende systemen
– De kunst van het denken
– Dat prikt!
– Bijen in beeld
– Dierspore in beeld
– Bedreigde oceanen en rivieren

48 Verandering!
COLUMN
Daan Remmerts de Vries
Landbouw is niet nodig

49 … Doet goed volgen / OBS de Duizendpoot te Geleen
GOED VOORBEELD DUURZAME SCHOOL
Guus Geisen
Rembrandt (8): “Kinderen gaan naar school zodat er later grote mensen zijn die wel snappen hoe we met de aarde moeten omgaan?