Natuur aan de basis — Jrg. 22 (mei 2012) Nr. 4

Thema: OLYMPISCHE SPELEN

3 Thema Olympische sporten
VAN DE REDACTIE
Erwin Groenenberg – Veldwerk Nederland

6 Wat kinderen vertellen over… Olympische Spelen voor dieren
ONDERBOUW / MIDDENBOUW / BOVENBOUW
Dannie Wammes
Kinderen uit groep 7 en 8 van de H.J. Piekschool ontwierpen speciaal voor dit themanummer hœn Olympische Spelen voor Dieren. Op deze pagina’s ziet u 50 meter graaf voor mollen en het spuuglopen voor Lama’s.

8 Zomerspelen / Huppelen, springen, klauteren… net als de dieren
ONDERBOUW / BUITENACTIVITEITEN
Lo•s Eijgenraam
Voor de meeste kleuters zullen de Olympische Spelen een onbekend begrip zijn. Af en toe zien ze beelden op de televisie over deze spelen in Londen. Voor kleuters is spelen nog niet zo verbonden met ‘winnen’. Het plezier van spel staat bij hen voorop. In dit artikel is spelen gekoppeld aan het thema dieren.

11 Spelen… met natuurlijke materialen
ONDERBOUW / BUITENLES
Annemarieke Holland
Slepen met takken, balanceren op boomstammen, sjouwen met water. Veel jonge kinderen houden ervan, maar lang niet altijd zijn deze natuurlijke materialen bij hun spel binnen handbereik. Bij deze les worden ze ingezet bij allerlei (Olympische) spelletjes, waarbij kracht, snelheid en evenwichtszin centraal staan. Met werkbladen.

15 Dierensporten / Rennen
ONDERBOUW / VERHAAL
Bette Westera
Kinderen leren met deze les dat dieren zich allemaal op een andere manier voortbewegen en dat de manier van voortbewegen past bij de bouw van het dier. Met werkbladen.

19 Wereldkampioen / Kampioen onder de dieren
MIDDENBOUW / ACTIVITEITENLES
Frans van Bussel
In de sloot wonen allerlei kampioenen. Deze diertjes kunnen uitstekend over water lopen, luchtbellen onder water meenemen, snel zwemmen en nog veel meer. Wie zijn deze kampioenen? Dit onderzoeken de leerlingen. Met werkbladen.

24 Spierkracht
MIDDENBOUW / BUITENACTIVITEITEN
Dannie Wammes
De laatste jaren schieten de sportscholen als paddenstoelen uit de grond. Op de verschillende apparaten kun jij je conditie verbeteren en je spierkracht versterken. Elk apparaat is gemaakt om bepaalde spiergroepen te trainen. Op de sportscholen worden ook bodybuilders gemaakt, want er zijn mensen die graag de sterkste willen zijn. Kinderen vinden dat ook vaak prachtig en willen ook graag krachtpatsers worden. Met werkblad.

27 Olympisch vuur / Vuur maken
MIDDENBOUW / BOVENBOUW / BUITENACTIVITEIT
William van den Akker
Bij de Olympische Spelen hoort de Olympische vlam die vanuit de heilige plaats Olympia in Griekenland door atleten naar de plaats van de spelen wordt gebracht. Het vuur wordt ontstoken door zonlicht met spiegels op een fakkel te richten. Met werkbladen.

32 Insectenolympiade / Superhelden in de natuur
BOVENBOUW / ACTIVITEITENSERIE
Gerco van Alphen en Norbert Bakker
Insecten zijn bijzonder en spreken tot de verbeelding van kinderen. Vaak worden deze kleine beesten onderschat, maar wanneer we ze bestuderen blijken het ware atleten! De Olympische Spelen 2012 is dan ook de uitgelezen kans om samen met de klas prestaties van de atleet, het insect en jezelf te vergelijken en vervolgens op school een echte insectenarena te bouwen… Met werkbladen.

36 Bosspelen
BOVENBOUW / BEWEGINGSSPEL
Jeannet Koopman
De komende Olympische zomerspelen 2012 in Londen zullen zeker weer nieuwe records opleveren. Maar wat te denken van de records in de dieren en plantenwereld? Gelukkig maar dat de mensen hieraan niet meedoen! Met werkbladen.

41 Lopen / Lopen op het water
BOVENBOUW / BINNENACTIVITEIT
Kees Wabeke
Kinderen maken in deze les kennis met de schaatsenrijder, leren wat oppervlaktespanning is en doen hier een aantal experimenten mee. Met werkblad.

44 Sporters en andere mensen
COLUMN
Daan Remmerts de Vries

45
BOEKEN
ReneŽ Rijken, Bart de Koning
– Aap en Mol gaan naar zee
– Zeg kleine bever wat bouw jij knap
– Zeg kleine dolfijn wat duik jij diep
– Zeg kleine eekhoorn wat spring jij dapper
– Naar buiten!

47 … Goed volgen / OBS de Kariboe uit Heemskerk
GOED VOORBEELD DUURZAME SCHOOL
Mooi voorbeeld van DOEN in een duurzame school.