Naar school! — (oktober 2020) nr. 24

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Trots!
De kindertalentenfluisteraars van obs De Optimist in Hoofddorp.

12 Afstandsonderwijs
Wat heeft het afstandsonderwijs tijdens de coronacrisis ons gebracht? Leraren, schoolleiders en andere betrokkenen zien negatieve én positieve effecten.

17 Mondkapjes
Op drie scholen in Venlo kregen leraren en leerlingen het verzoek een mondkapje te dragen in de gezamelijke ruimtes. Bestuurder Roy Palmen vertelt waarom.

18 Kernwaarden
Filosoof en programmamaker Stine Jensen over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. ‘Laat kinderen kennismaken met breed perspectief’.

20 Gelijke kansen
Wendy Jasperse wilde als kind zó graag naar het regulier onderwijs. Maar de praktijk was weerbarstig. Haar verhaal laat de noodzaak zien van inclusiever onderwijs.

22 Ernstige incidenten
Angst voor imagoschade mag voor scholen geen reden zijn om aangifte van ernstige incidenten achterwege te laten. Dat vinden de onderwijsministers. Aangefite doen is soms ook verplicht.

24 Rendement leesles
Kleine ingrepen kunnen het rendement van de leesles in het basisonderwijs sterk verbeteren. En dat is van belang, want nog steeds komen er te veel kinderen van school die onvoldoende kunnen lezen.

26 AVG versus passend onderwijs
In de dagelijkse praktijk van het passend onderwijs wordt nogal eens geworsteld met de privacywet. Wat mag wel en wat niet? ‘Alle leerlingen dan maar Basje noemen?’

27 Thuisonderwijs
Waarom wil de regering de vrijstelling voor thuisonderwijs handhaven? Het belang van het kind moet vooropstaan.

29 Privaat aanbod
Onderwijsaanbod dat nu nog privaat is, moet bereikbaar worden voor iedereen. Dat heeft VOS/ABB aan de Onderwijsraad laten weten.

30 Voordeel voor leden
Maak ook gebruik van het Inkoop Centrum Onderwijs en bepaar op energie, zonnepanelen, kantoorartikelen en meer. En profiteer van korting op personeelsadvertenties.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school
Leerlingen van OSG Hugo de Groot in Rotterdam

06 SchoolNieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

32 Hoe zit het nu precies? 
Antwoorden op veelgestelde vragen

33 Uitspraken uitgelicht
Twee recente uitspraken, van de Hoge Raad en van de Landelijke Klachtencommissie.

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
De rol van ouders bij aanvraag toelaatbaarheidsverklaring