Naar school! — (februari 2019) nr.17

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Zij-instroom: op zoek naar doorzetters
In een tijd van lerarentekorten zijn scholen blij met zij-instromers, maar veel van hen haken voortijdig af. Met gerichte investeringen kan het schoolbestuur de kans op succes vergroten. Dat blijkt in Hilversum.

15 Toolbox Mensenrechten
Veel enthousiasme over de Toolbox Mensenrechten op School. De papieren versie is nu al aan een tweede druk toe. Het is dan ook een uniek en praktisch lespakket, voor primair én voorgezet onderwijs.

16 Van het aardgas af
Elf scholden doen mee aan het innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse Basisscholen. Hoe gaan ze het aanpakken? Dit zijn de plannen in Spijkenisse en Oldenzaal

18 Eindelijk ruimte 
De fusietoets bestaat niet meer en dat is maar goed ook. Er kan nu eindelijk worden doorgepakt met de samenwerking tussen schoolbesturen.

20 Kansengelijkheid
Gelijke kansen voor alle kinderen: een hot item. In Rotterdam bijvoorbeeld trekt de gemeente er komende jaren honderden miljoenen euro’s voor uit.

21 Eus in de schoolbanken
Schrijver en presentator Özcan Akyol schoof in de schoolbanken van het Schoonhovens College om opnamen te maken voor zijn nieuwe programma Eus in Medialand.

22 Kindermishandeling
De verbeterde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling regelt sneller hulp voor kinderen. De Gorinchemse schoolbestuurder Bert-Jan Kollmer pleit voor beter melden.

24 Het gebouw: Hyperion
Het nieuwe gebouw van het Hyperion Lyceum in Amsterdam is een echte eyecatcher. Van buiten maar zeker ook van binnen. Een fotoreportage.

26 School!Week 2019
Van 18 tot 22 maart houdt het openbaar onderwijs weer de School!Week. Een week vol activiteiten om het openbaar onderwijs in de schijnwerpers te zetten. Een inspirerende greep uit de actieplannen.

28 Je lijf Je lief!
Hoe kun je met pubers in het praktijkonderwijs praten over seks en het aangeven van wensen en grenzen? In Grootebroek heeft de openbare Praktijkschool Westfriesland ervaring met de methode Je lijf Je Lief!

Rubrieken

03 Wij gaan naar school!
Dean en Arham van openbare daltonschool De Vuurvogel in Spijkenisse

06 Schoolnieuws
In het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers, directeur VOS/ABB

29 Excursietip
Het Continium Discovery Center in Kerkrade: over techniek en wetenschap

32 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
langer betaald kraamverlof