Naar school — (februari 2018) nr. 12

Deze editie is als PDF beschikbaar.

10 Op weg naar een inclusieve school
De invoering van passend onderwijs betekende een stroomversnelling voor het inclusieve onderwijs van Het Anker in Wijk bij Duurstede. Hier werken reguliere basisschoolleerlingen en leerlingen van speciaal (basis)onderwijs door elkaar.

15 Urban schooling
Bij urban schooling is naast kennis verwerven ook vorming erg belangrijk. Dan gaat het om ontmoeten, ontwikkelen en ontplooien. Er is een inspiratiesessie op 2 maart.

16 Privacyregels
Vanaf 25 mei moeten ook scholen en samenwerkingsverbanden voldoen aan de nieuwe Europese privacywet AVG. ‘Scholen moeten nu echt aan de bak’.

18 Een goed gesprek
Met het lesmateriaal van Goedemorgen! is het niet moeilijk om een goed en zinvol gesprek met leerlingen te starten. Zo leren ze nadenken, hun mening formuleren en discussiëren.

20 Ouderparticipatie
De steun van ouders op school kan ook te ver gaan. ‘Je moet voorkomen dat ouders tot groep 8 blijven helpen met appels in de fruitbak doen.’ Hoe herken je onbalans en wat doe je eraan?

22 Roer om bij krimp
Hoe houd je een breed aanbod, terwijl het aantal leerlingen afneemt? Openbare scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden en Hardenberg zet in op een andere organisatie.

24 School!Week komt eraan
Van 19 tot en met 23 maart is het weer School!Week met tal van activiteiten. Hét moment om de meerwaarde van het openbaar onderwijs in de schijnwerpers te zetten.

26 Gebouw in beeld
Het monumentale gebouw van de Eerste Nederlandse Buitenschool in Den Haag, waar ooit Haagse bleekneusjes leskregen, is gerenoveerd en uitgebreid. Maar wel in stijl.

28 Tablet scheelt leraren tijd
Weinig leraren zetten tablets en laptops zo creatief in als  Robert Mol, docent en e-coach aan het Dalton Lyceum in Barendrecht. Hij leert (aankomende) collega’s hoe ze hiermee tijd kunnen besparen.

30 Ledenvoordeel
Leden van VOS/ABB kunnen profiteren van inkoopvoordelen en korting op taaltrainingen, een monitor sociale veiligheid en het verhalen van loonschade.

Rubrieken

03 Wij gaan naar school
Axel en Ninouk uit Hersjansdam

06 Schoolnieuws in het kort

09 Column
Hans Teegelbeckers

31 Excursietip
Nationaal Archief Den Haag

32 Hoe zit het nu precies?
Antwoorden op veelgestelde vragen

34 Nieuw in de boekenkast
Relevante publicaties voor het onderwijs

35 Juridisch advies
Energielabel schoolgebouw