Mensenkinderen — Jrg. 32 (januari 2017) nr. 155

Deze editie is als PDF beschikbaar

Dit ben ik: over Jenaplan en identiteit
De NJPV-conferentie 2016 richtte de blik op zichzelf, met als motto: “Jenaplan, een goed geoliede machine?” Dat vraagteken laten we nu nog even klinken, als we op vele manieren naar onszelf kijken in dit nummer. In de stamgroep ontdekken kinderen zichzelf: via film, filosofieles, een rekenkoffer en hun eigen handschrift. En in het Duitse Vechta kwamen Freed Velthausz, Edwin Solen en Guido Huige bij zichzelf en hun drijfveren, aan de Schreibtisch van Peter Petersen.

03 Voorwoord: Een belofte, geboren in een enkele oogopslag

04 Tiende Suus Freudenthal-lezing: Marcel van Herpen
‘Kinderen willen maar één ding van je weten: wie ben jij?”, stelt Van Herpen. Zijn pleidooi voor de opvoeder als ‘pedagogisch oplaadpunt’.

08 Interview: een kijkje in de keuken van Carolyn Nagtzaam
Toen Carolyn aan de slag ging om met zus Ingrid haar veelgeroemde pedagogische praktijk vast te leggen, werd ze ziek. Carolyn spreekt openhartig over het onderwijs in haar hoofd en de ziekte in haar lijf.

14 Wat is je ‘ik’? Zijn dat die poppetjes in je hoofd?
Sabine Wassenberg is al tien jaar filosofiejuf in multicultureel Amsterdam. Aan de hand van de Pixar-film Binnenstebuiten spreekt ze met haar klas over emoties en wie of wat er nou echt aan het roer staat in je hoofd.

19 Ogenblikje: “Ik heb maar drie onvijanden”
Catharina Drenth treft bij de deur een vastberaden jongen. Hij wil naar huis.

20 Longread: Studiereis naar het Peter Petersen-archief
In Vechta, vlak over de grens bij Emmen, beheert kleinzoon Peter Remmert het archief van Peter Petersen. Freek Velthausz nam Mensenkinderen mee, om te praten over hoe het begon, waar we staan en hoe het verder kan gaan.

26 Schoolreportage: de Kleine Planeet in Deventer
De Kleine Planeet is een jenaplanschool in de lift. Schoolleider Edwin Solen over zijn roots, zijn omzwervingen en zijn school.

30 Je-Na aan ’t hart
Ton Scheulderman en Jaap Meijer bespreken wat er speelt in de vereniging.

31 Gastcolumn: “Slechts één dorpje bood weerstand”

32 Eindwerkstuk: hoe je de tafels leren spannend maakt
Na haar zwangerschapsverlof trof Jasmijn Oosterling een stamgroep die geen groep was. Op een dag kwam ze binnen met een rekenkoffer met daarop: ‘De Uitdaging’. Daar begon het.

36 Activiteit: Wie ben ik… in mijn handschrift?
Dirk Schermer laat zien wat je handschrift over je kan vertellen.

38 Foto: De blik terug en vooruit
Terugblik op een mooie NJPV-conferentie en vooruitblik op wat komen gaat.

40 Arjen Tabak: “ik ben….”, gromt ze, “Ik bennn…”
Arjen observeert een voetbalwedstrijd in de vroege lente. Iedereen ‘is’ iemand: Maarten is Wesley Sneijder. Britt weet ook wie ze is.