Management Kinderopvang — Jrg. 26 (Februari 2020) nr. 1

04 In het Kort
Nieuws

10 GGD GHOR
De implementatie van de Wet IKK blijkt de uitvoering van het toezicht te bemoeilijken. Volgens de teamleider van het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang GGD GHOR is het vooral een kwestie van wennen.

15 Uit de media

16 Adviezen Gunning: de gevolgen
Veel van de adviezen van commissie Grunning zijn omgezet in wetgeving. Maar in de praktijk is nieuwe wetgeving vooral voor de bso’s onwerkbaar en contraproductief, laat kinderopvangdirecteur Ans Keij zien.

19 Covermodel

20 Duurzaam
Duurzame kinderopvang begint met een groen en duurzaam gebouw. Het kost wel meer, maar de investering verdient zichzelf terug.

24 Week van het Jonge Kind
In dit katern een interview met Wilma van Esch over VVE en Reggio. Ook: hoe kun je de organisatievraagstukken oplossen met behulp van Lego?

26 Maaiveld
Dit nummer: HappyKids Kinderopvang in Hoofddorp.

29 Column Peter van Zijl

30 Governance code
Onlangs werd de nieuwe governancecode voor de kinderopvang gepresenteerd. Deze is volkomen anders dan zijn voorganger.

32 Groepssensitiviteit
De kwaliteit van kinderopvang wordt vaak gedefinieerd door de leidster-kindinteractie. Maar kinderopvang is groepsopvoeding, zegt Paul Leseman.

36 Stagebeleid
Het Hilversumse BINK werkt al jarenlang aan een goede instroom van personeel door het opleidingsbeleid heel gedegen aan te pakken. Het voordeel: een gestage aanwas van nieuwe pm’ers.

39 Berichten van BOinK

40 Weekendopvang
De vraag naar flexibele opvang lijkt toe te nemen. Dus openen kinderopvangorganisaties hun deuren soms ook in de avonden en weekenden.

42 Blije pm’ers
Tevreden pm’ers die ‘huppelend’ naar hun werk gaan, maken het verschil in iedere organisatie.

44 Ivoren Toren

45 Column Ilse Raasing
Scholen, kinderopvangorganisaties en jeugdzorg blijven te veel in hun eigen domein hangen, zegt Angèle van der Star. Ze schreef een boek over interdisciplinaire samenwerking.

47 Omdenken