Kleuters en ik — Jrg. 24 (sept. / okt. / nov. 2007) Nr. 1

Thema: DYSLEXIE

1 “Hiermee begint Kleuters & Ik, het enige blad in Vlaanderen voor en door kleuterleid(st)ers, opvoeders en docenten, aan zijn 24e jaargang”
Redactioneel
Julia Moons

2 Dyslexie … van A tot Z
THEMA
Bart Declercq
Dyslexie is een complex begrip, een vlag die vele ladingen dekt en waar tegelijk heel wat onduidelijkheid over bestaat. Onderzoekers zijn het nog altijd niet eens over een sluitende definitie. Wat is dyslexie juist? Welke kinderen kunnen we als dyslectisch benoemen? Om deze vragen te beantwoorden schetsen we kort de weg die het onderzoek naar dyslexie afgelegd heeft.

7 Dyslexie in de kleuterklas?
THEMA / PRAKTIJKVERHAAL
Bea Plessers
We geven in de kleuterklas extra aandacht aan kinderen die uit de boot dreigen te vallen op alle mogelijke vlakken: motorisch, cognitief, sociaalemotioneel… In dit artikel wil ik graag stilstaan bij de kleuters met dyslexie. Bestaan er wel dyslectische kleuters?

12 EŽn jaar ervaringsgericht onderwijs op Plockroy!
EGO-SCHOOL PLOCKROY
Mia Broekx
Al bijna 80 jaar wordt in wijkschool Plockroy onderwijs gegeven aan ongeveer 50 kinderen van 2,5 tot 12 jaar. Er is een kleuterklas, een klas met het eerste, tweede en derde leerjaar en een klas met het vierde, vijfde en zesde leerjaar.

15 Kijk eens naar het vogeltje!
DOEKATERN
Andrea Steensels

19 Het verhaal van Jeroen
KINDVOLGSYSTEEM
Inne Jackers
Het procesgericht Kindvolgsysteem (KVS) werkt niet zoals een GPS, waarbij je maar je einddoel in te tikken hebt om dan zonder omwegen via de kortste weg je bestemming te bereiken. Een volgsysteem is wel een uitstekend hulpmiddel om je praktijk beter af te stemmen via individuele leer-, en ontwikkelingsbehoeften van kinderen.

24 Zomaar gewoon ‘jufke An’
DE LEERKRACHT VAN HET JAAR
Mieke Daems
“Proficiat, u bent verkozen tot Leerkracht van het Jaar 2007! Ik ben meteen naar buiten gelopen, zwaaiend met die brief, vol ongeloof, zelfs een beetje boos. Wie doet dat nu? Een school is een team, ik wil helemaal niet alleen uitgekozen worden! Kleuterjuf van het jaar … ik toch niet? Nog steeds begrijp ik het niet zo goed.

28 De kleuters schrijven mee aan mijn agenda
KLEUTERS EN AGENDA
Bea Plessers, Vera Plessers
“Juf, wil jij eens uit dit boekje vertellen?” Julia steekt het boek Van een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft omhoog. Ik zeg dat het nu niet kan, maar wel straks. “Zul je dat niet vergeten, juf?” “Ik denk het niet, maar voor alle zekerheid zal ik het op een papiertje schrijven.” Later die dag komt Julia met het papiertje aanzetten. “Ga je nu vertellen?” “Ja, nu kan het.”

32 Zomercursus 2007
ZOMERCURSUS
128 leerkrachten namen dit jaar deel aan de 8ste editie van de zomercursus die plaatsvind van 21 tot 23 augustus.