Kinderwijz — zomer 2018

02 Verbinden met pubers: lastig of toch niet?
Margriet Schouten

08 Ieder kind mag zijn eigen weg vinden
Interview met Jeannette Stam, grondlegster van kindercoaching.
In haar praktijkruimte, het Kindercoachkasteel, spreekt Leonieke met de gepassioneerde Jeannette Stam, een pionier op het gebied van kindercoaching. Vol vuur en enthousiasme vertelt ze over haar visie met betrekking tot het coachen van kinderen en hun ouders.

12 Pubers zijn de thermometer van de maatschappij
Volgens Martine F. Delfos zijn pubers de thermometer van de maatschappij. Door hen krijg je inzicht in de moderniteit van mens en maatschappij. In de tweede helft van de twintigste eeuw hebben pubers en adolescenten de maatschappij grondig vernieuwd en dat merken we nog steeds aan kleding, seksualiteit, individualisme, adolescent egocentrisme, de snelle opkomst van het virtuele milieu en de neiging de wereld te veroveren. Adolescenten van eind vorige eeuw zoals Bill Gates en Steve Jobs, beiden geboren in 1955, hebben het gezicht en de bereikbaarheid van de wereld veranderd. Met een klik op computer of mobieltje is de wereld (letterlijk) onder handbereik. Zijn pubers en adolescenten daardoor veranderd? Nee! Is hun gedrag veranderd? Ja!

16 Een andere kijk op het overbeweeglijke kind

20 Pubertijd: je zal er maar in zitten
Wessel (14 jaar) en zijn vader zitten zwijgend op de bank tegenover Charlotte Visch (integratief kindertherapeut). De vader van Wessel vertelt dat ze samen zijn gekomen omdat Wessel zoveel stress heeft over school. Hij zit nu in de brugklas van een havo/vwo-school en hij kan het allemaal niet aan. Terwijl zijn vader verder uitleg geeft over het dagelijks leven van zijn zoon, kijkt Wessel dromerig de andere kant uit. Maar Wessel is degene die een probleem heeft, dus is hij de persoon die Charlotte kan vertellen wat er echt aan de hand is.

24 Positieve kriebels door het spel KompasVlinder

27 Boekrecensies

28 Had ik het toen maar geweten…

30 Help! Mijn puber ontploft

36 Brandstof voor de motor van talentontwikkeling

41 Column
Charlotte Visch

42 Vermoeden van autisme
Suzanne Buis