Kinderopvang — Jrg. 17 (oktober/november 2007) Nr. 10/11

3 Bijstandsmoeders
Marike Vroom (hoofdredacteur)


4 Bijzondere kinderen in de gewone kinderopvang
Katja Meertens
Ook kinderen met beperkingen hebben werkende ouders die gebruik willen maken van kinderopvang. Gelukkig zijn er zorginstellingen die opvangorganisaties helpen deze risicokinderen te begeleiden.

10 Een andere kijk op de wereld
0 TOT 12 JAAR / KINDEREN EN KUNST
Carla Overduin
Kunst is meer dan een beetje schilderen en plakken. Wie kinderen met kunst confronteert, verandert hun blik op de dingen om hen heen, op de wereld. Bovendien is kunst een onuitputtelijke bron van speelse activiteiten. Doe inspiratie op uit de originele initiatieven en probeer zelf kunstidee‘n uit.

18 Partners in de opvoeding
4 TOT 12 JAAR / OUDERPARTICIPATIE
Barbara Schilthuis
Ouders betrekken bij de bso of het kinderdagverblijf, de meeste kinderopvanginstellingen zijn er serieus mee bezig. Hoe doen ze dat? Twee voorbeelden uit de buitenschoolse opvang.

22 KINDEROPVANGJOURNAAL
– Groot tekort aan bso-locaties: hoe u verder?
– Gemeenten moeten beter samenwerken met GGD
– Kosten en beschikbaarheid spelen kleine rol
– Peuters zelfverzekerder in vaste groep
– Maximum uurtarief bekend

23 Marion & Co
COLUMN

25 KINDEROPVANGJOURNAAL
– Kabinet pakt taalachterstanden peuters aan
– Sportief jaar voor Voorburgse kinderen
– Kleine Maatjes vangt zieke kinderen in Haarlem op
– Nieuwsbrief gezond werken
– Agenda
– Nieuws in het kort

30 Weg met de kuipstoeltjes / Methode Emmi Pikler ook ergonomisch haalbaar
Carla Overduin
Weg met de wippertjes, kuipstoeltjes en schommelstoeltjes. Baby’s moeten weer bewegen, is de mening van Tineke van Westerop, een kinderfysiotherapeut die de pedagogische visie van kinderarts Emmi Pikler omarmt. Van Westerop geeft workshops in het hele land. ‘Met de Pikler-aanpak zou de kwaliteit op de babygroepen in de kinderopvang enorm kunnen verbeteren.’

28 Vakinformatie
Marianne Velsink
NIEUW OP DE MARKT
– Kunstzinnige wandpanelen
– Schapie.com
– Zoentjes
– Veilig Natuurlijk Spelen
RECENSIE
Naar school
GESIGNALEERD
– Actief met muziek
– Praten met je kind
– Mijn tweede Van Dale
– Lekker eten met een allergie

36 Buitenkans voor Reggio
Marike Vroom
‘Reggio Emilia’ is een filosofie, een levenshouding. Natasja de Kroon heeft in haar kindercentrum De Buitenkans in Heerenveen de Reggio-filosofie vastgeknoopt aan de aanpak vanuit het ervaringsgericht onderwijs. ‘Hiermee geef je de groepsleiding instrumenten in handen om de Reggio-filosofie uit te voeren.’

40 Wat gaan we doen? / Zoek activiteiten dichtbij huis
4 TOT 12 JAAR
Carla Overduin
Als professional in de bso wil je de kinderen een gevarieerd aanbod aan activiteiten bieden. Maar niet iedereen schudt de originele idee‘n zo uit zijn mouw. Daarbij krijg je nu hulp! In november verschijnt het eerste boek in een praktische serie voor de kinderopvang. De kern van dit boek voor bso en school: ‘zoek het dichtbij’. Kijk om je heen en ontdek alle mogelijkheden voor activiteiten.

43 Wanneer plagen pesten wordt
Barbara Schilthuis
Als groepsleiding hoop je maar dat er op jullie bso niet gepest wordt. Want iedereen zal beamen dat pesten veel leed kan veroorzaken. Wat kun je eraan doen om te voorkomen dat er op de bso gepest wordt? En wat doe je als het toch gebeurt?

46
KINDERBOEKEN
– Wat niemand weet (vanaf 4 jaar)
– De geheime brief (vanaf 3 jaar)
– Prijsvraag
– Onze nieuwe recencent

49 Nieuwe collega’s gezocht! / Creatieve oplossingen voor personeelstekort
Heleen van der Veld
Als gevolg van de forse bso-uitbreiding dreigt voor veel kinderopvangorganisaties een personeelstekort. Het ziet ernaar uit dat de komende jaren het aantal bso’s moet verdubbelen om aan de vraag te voldoen. Sommige organisaties blijken heel creatief te zijn in het zoeken van personeel voor nieuwe locaties.

50 Bijzonder kind

COLUMN

Harrold Pol

52 ‘Ik kon het niet bevatten’ / Een leidster krijgt te maken met wiegendood
Carla Overduin
Wiegendood. Je leest erover, je weet als pedagogisch medewerker wat je kunt doen om het risico zo kleun mogelijk te maken. Maar dan gebeurt het toch. Loes, al vele jaren werkzaam in de kinderopvang, maakte het mee, afgelopen voorjaar. Een schokkende ervaring, waarbij je je blijft afvragen of je alles wel goed hebt gedaan. Lees haar indrukwekkende verhaal.

56 Verdieping van je werk / Eerste twee Kinderopvangcolleges gratis
Marike Vroom
Het is een drukte van belang in een Amsterdamse tv-studio. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is opnames aan het maken voor zijn eerste videocollege. Hij gelooft heilig in deze vernieuwende vorm van bijscholing: ‘vakkennis bijspijkeren was nog nooit zo leuk en zo eenvoudig.’

60 ‘De basis is er’ / KinderRijk zet hoog in met uitgebreide bijscholing
Carla Overduin
Pedagogisch medewerker: de nieuwe naam van leidsters in de CAO Kinderopvang. Kinderopvangorganisatie KinderRijk in Amstelveen voert deze titel in vanaf medio november, maar wil hem ook echt inhoudelijk betekenis geven. Door uitgebreide bijscholing en coaching zorgt KinderRijk ervoor dat medewerkers meer kennis en vaardigheden in huis hebben. Een gesprek over deze kwaliteitsslag met directeur Martijn van der Kroef.

63 Vloeren in de was
COLUMN
Marieke de Graaf

63 Stijve armen
DOE BOX / VANAF 6 MAANDEN

64 Iedere dag andere kinderen / Meer aandacht voor stabiliteit van de groep
0 TOT 12 JAAR
Astrid van de Weijenberg
Kennen kinderen in de groep elkaar voldoende? Kennen ze de leidsters voldoende? Met andere woorden: hoe zit het met de stabiliteit in de groep? Het NJi ontwikkelde een instrument voor kindercentra om daarachter te komen en ontdekte ook dat er reden is voor zorg.

67 Een jaar later… / Kiekeboe was Kinderdagverblijf van het Jaar 2006
Astrid van de Weijenberg
Groot feest was het in Maastricht toen Kiekeboe van MIK in 2006 Kinderdagverblijf van het Jaar werd. Wat begon als een actie uit verontwaardiging, over negatieve berichten in de pers over de kinderopvang, werd een groot feest voor de leidsters van Kiekeboe. Hadewych Peters, destijds locatiemanager, kijkt terug.

70
KIDS ACTIEF
Carla Overduin
– Ook voor baby’s (0 tot 1 jaar)
– Wwweetjes
– Thema: aan de slag met afval (alle leeftijden)
– Weet kunstig met recycling materiaal (4 tot 12 jaar)
– Buiten vind je alles (2 tot 6 jaar)
– Leren recyclen (2 tot 6 jaar)
– Futuristische apparaten in de bso (6 tot 12 jaar)
– Beweeg (4 tot 12 jaar)

74 Daar zit muziek in! / Breng meer muziek in je kindercentrum
10 TIPS
Carla Overduin
Geen tijd of zin om eindeloos liedjes uit het hoofd te leren? Toch is het belangrijk dat je kinderen met muziek confronteert. Muziek helpt ze bij hun creatieve en communicatieve ontwikkeling. En, minstens zo belangrijk: het zorgt voor veel plezier en een prettige sfeer. Tien tips van muziek-expert Bernadette Krans.

77 Materiaal verkennen / Bubbeltjesplastic
ACTIEF MET BABY’S
Stephanie Ruijsenaars