Kiddo — Jrg. 9 (september 2008) Nr. 6

1 Covermodel Wishaal (9)
Wishaal Dylan Sobhie woont samen met zijn mama. Omdat zij werkt, gaat Wishaal naar de buitenschoolse opvang, samen met veel schoolvriendjes. Buitenspelen en voetballen vindt hij erg leuk, maar als het slecht weer is spelen de jongens binnen, bijvoorbeeld met de Nintendo Gamecube. Ook heeft Wishaal samen met de juf een kickboxles gegeven, omdat dat zijn hobby is.

2 Risico’s & helden
VOORWOORD
Sandra Van der Mespel

8 Vervelen is nuttig!
Simone Leereveld
Iedereen kent het beeld van kinderen die boterhammetjes eten in de auto, op weg van de zwemclub naar pianoles. Deze ‘achterbankgeneratie’ kent overvolle agenda’s. Talloze activiteiten boeien en vermoeien jonge kinderen. Rustmomenten in hun programma lijken verleden tijd… Toch hebben kinderen verveling nodig om weer eens tot zichzelf te komen.

11 Groene vingers van jong en oud
REPORTAGE
Benedikte van Eeghem
Er ‘bloeit’ wat in de moestuin van rusthuis Sint-Jozef in Kortrijk. Samen met de kinderen van buitenschoolse opvang De Puzzel onderhouden enkele krasse oudjes er groenten-, fruit-, kruiden- en andere plantenbakken. Ze zijn intussen een hecht team geworden. De enthousiaste jonge tuinmannen en -vrouwen weten wat er van hen wordt verwacht. De samenwerking is intussen uitgebreid, een teken dat leeftijd geen drempel hoeft te vormen bij gezamenlijke activiteiten.

16 Pedagogische en educatieve waarden van toneelspelen
Simone Leereveld
Kinderen zijn theaterdieren. Ze wandelen maar al te graag rond op de hoge hakken van mama of in het colbert van papa. Pratend met een boevenstem of deftig als een koningin. Toneelspelen brengt plezier. Maar het betekent meer voor de ontwikkeling van kinderen.

26 Kunst als ijsbreker in oudercontact
Mandy Pijl
Tijdens de breng- en haalmomenten in de opvang is het een komen en gaan van ouders. De communicatie tussen ouders en leidsters verloopt niet altijd vlekkeloos. Anke van Keulen en Lidwien van Noorden ontwikkelden het project De Kunstkar, om het contact tussen ouders en beroepskrachten door middel van kunstzinnige uitingen te versoepelen.

EN VERDER

14 Wolletje en Wipstaart
OKIDDO 2-4
Carolien Boudry

16 Gezond en sportief bezig zijn in de buitenschoolse opvang
Simone Leereveld
Plezier is voorwaarde nummer ŽŽn.

22 Seks is spannend! (NL)
SEKSUELE VORMING
Martine Delfos

25 Kwaliteit in beeld
Sandra van der Mespel
Door de ogen van de allerkleinsten.

29 Supernanny
COLUMN
Lucia van der Zee

30 KINDERBOEKEN

32 Spik en Spek gaan in bad
VOORLEZEN
Marc de Bel

34 Over zeeminmeren en springstenen
INTERVIEW
Benedikte van Eeghem
Een gesprek met Spik & Spek-auteur Marc de Bel

39 De Grote EHBO-Quiz, deel 1
KIND & GEZONDHEID
Sandra Cooreman

40 Hier komen de helden!
OKIDDO MUZIEK 5-12
VCOK & Benedikte van Eeghem

42 Ontvoering met bolderkar
COLUMN
Ine Vanderwee