Kiddo — Jrg. 9 (december 2008) Nr. 8

1 Covermodel Kim (12)
Kim Brandsma woont in Heemstede. Ze gaat met haar vriendinnen met plezier naar groep 8 van de basisschool. Taal is haar lievelingsvak. Ook houdt Kim van muziek en dansen, ze zit op hip-hoples en klassiek ballet. Ze hoopt ooit in een musical te spelen. Toen Kim nog klein was, had zij een vast oppasmeisje aan huis, maar dat is nu niet meer nodig!

2 Dag kinderopvang, tot september 2009
VOORWOORD
Sandra Van der Mespel


8 Elk kind spreekt honderd talen
Simone Leereveld
De basis voor het pedagogische klimaat van kinderdagverblijf Hestia is de filosofie van Reggio Emilia. Een filosofie die het Hestia-team praktisch vertaalde naar handvatten voor alledag. een Filosofische theorie succesvol toepassen, valt of staat tenslotte door de manier waarop je ermee werkt.


12 Van horizontale naar verticale groepen…
INRICHTING
Karin Eeckhout
De inrichting van een kinderdagverblijf is afgestemd op de manier van werken. Of je horizontaal of verticaal werkt, bijvoorbeeld, heeft een grote impact op de eisen waaraan de ruimte moet voldoen. Kinderdagverblijf Nieuwland stapte langzaam maar zeker over van horizontale op verticale groepen. Waar moet je dan rekening mee houden?

15 Vuistregel voor knuffels!
KNUFFELS
Simone Leereveld

Knuffels horen bij kinderen. Dus ook in de opvang! Zeker in die spannende decembermaand zijn knuffels belangrijk voor de kleintjes. wat vinden ze zelf van hun grootste vriend?

26 Iedereen werkt in een kleurrijk team!
DIVERSITEIT IN DE OPVANG
Wendy Doeleman
Hoe is het om te werken in een team met allerlei verschillende medewerkers? Hoe zorg je ervoor dat die verschillen inspiratie in plaats van irritatie geven? Wendy Doeleman geeft je tips hoe je op een positieve manier om kunt gaan met diversiteit in je team.

EN VERDER

18 Vieze verfvingertjes
BABYPRIKKELS
Kjille Soeting
mensen zijn creatief als ze goed kunnen tekenen of de levensechte figuren in elkaar kunnen knutselen. tenminste, dat denken de meesten! De betekenis van creativiteit is echter veel ruimer.

20 Blinkende bolle beelden.
OKIDDO 1-3
Caroline Boudry
De feestdagen komen eraan! her en der kun je je vergapen aan etalages met blinkende kerstballen en andere glanzende decoratie. Kinderen zijn er dol op. Heel wat van die blinkende spullen zijn gewoon te koop. Of misschien heb je in de opvang zelf wel blinkende plastic ballen of leuke (onbreekbare!) “spiegelbolle” beschikbaar. Verras de peuters er eens mee…

22 “De voorschool gun je alle kinderen!”
VVE
Mandy Pijl
De gemeente Utrecht hield onlangs een conferentie voor alle leidsters en leerkrachten van de voor- en vroegschoolse educatie, om ze te bedanken voor hun inzet. “Aanvankelijke scepsis is verdwenen. Leidsters en leerkrachten voelen zich echt toegerust om het maximale uit een kind te halen.”

22 Vaardig met diversiteit (BE)

25 Mijn kerstpakket
COLUMN
Lucia van der Zee

29 Geheimen in de opvang
KWALITEIT IN BEELD
Op de foto zie je twee meisjes van 8 en 9 jaar fluisteren. Ze delen geheimen. Een geheim hebben of delen is lekker spannend. Maar geheimen kunnen ook aanleiding geven tot pesterijen.

30 Spik en Spek
VOORLEZEN
Marc de Bel

32 Kinderboeken


34 Prinses of ridder op verzoek?
OKIDDO 4-12
Veerle Derave
Kinderen zeggen het wel vaker: “Ik wil een prinses zijn, een piraat of nee, een ridder.” Het is nu eenmaal net iets leuker om aanzien te hebben. Maar daarvoor heb je natuurlijk de juiste outfit nodig. Moeilijke opdracht? helemaal niet! Met een stel oude T-shirts, wat knip- en naaiwerk vul je zo de verkleedkoffer aan. En het kost je helemaal niks.

41 De Grote EHBO-Quiz deel 3
KIND & GEZONDHEID
Sandra Cooreman
Kinderen nemen risico’s. Ze springen, klimmen en rennen dat het een lieve lust is. Vaak loopt dat goed af, maar soms kan er in alle gekheid een ernstig ongeval gebeuren. Als begelei(st)er moet je dan van wanten weten en correct ingrijpen. Weet wat je moet doen? Test het met de Grote EHBO-Quiz!


42 Sintlekkernijen
COLUMN
Ine Vanderwee