Kiddo — Jrg. 8 (oktober 2007) Nr. 7

2 Ouders gewikt en gewogen
VOORWOORD
Sandra Van der Mespel

9 Een medisch kinderdagverblijf (MKD)
Simone Leereveld
Nederland kent ongeveer veertig medische kinderdagverblijven, die extra gespecialiseerde zorg en aandacht bieden aan kinderen tussen de nul en zes jaar. Het MKD Margriet zette voor KIDDO haar deuren open. De pedagogische medewerkers spreken vol respect en toewijding over hun jonge pupillen, maar willen de harde realiteit niet verbloemen: niet voor alle kinderen is een rooskleurige start weggelegd.

14 De Vliegende Onthaalouder
Benedikte Van Eeghem
Al gehoord van de Vliegende Onthaalouder? In Vlaanderen werkt een aantal zelfstandige opvangouders via dit systeem. Ze zijn lid van een soort ‘vervangteam’ en zorgen ervoor dat zelfstandige opvanginitiatieven altijd over voldoende werknemers beschikken.

17 Brandpreventie in de opvang
Marianne Witte
Lees een boek over de brandweer voor en de kinderen hangen aan je lippen. Want de rode sireneauto is spannend en stoer. Gelukkig weten weinig kinderen hoe het voelt als er echt brand uitbreekt. De meeste leidsters weten dat evenmin, maar moeten er toch op voorbereid zijn. Hoe gaan kindercentra in de praktijk om met brandpreventie en ontruimingsoefeningen?

30 Dumpie
VOORLEESVERHAAL
Marc de Bel
Bestsellerauteur Marc de Bel schrijft voor KIDDO het voorleesverhaal over de avonturen van Spik, een pienter muisje, en haar vriendje Spek, een dikke rat. In dit nummer vinden Spik en Spek een katje in het bos…

34 De rol van vaders in kinderboeken
Vanessa Meersdom
In de opvang spelen kinderen met poppen, auto’s, blokken, ballen en…boekjes. Het is dus niet onbelangrijk dat je in de opvang aandacht schenkt aan diversiteit in die boekjes. Diversiteit in huidskleur moet aan bod kunnen komen, maar ook diversiteit in gender. Sta eens stil bij de vaders in de boekjes die jij voorleest.

EN VERDER

7 Taxi
LIEDJE

Hinke Wever

12 Ik kan schrijven!
OKID(D)O 2-4
Caroline Boudry

20 De koppoter
Ignace Schretlen

25 Slabbetjes
COLUMN
Lucia van der Zee

32 KINDERBOEKEN

37 In gesprek met de allerkleinsten
KWALITEIT IN BEELD
Sandra Van der Mespel

38 Gezocht: creatieve en avontuurlijke speurders…
OKID(D)O 10-12
Sara Vosters

40 Een moeilijke evenwichtsoefening
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman, Christiane Schollaert, Mieke Verheyen

42 Dit moet iedereen weten
EUREKA
Benedikte van Eeghem