Kiddo — Jrg. 7 (december 2006) Nr. 8

2 Wisseling van de wacht
VOORWOORD
Jan Peeters

8 De ontwikkeling van de peuter
Martine Delfos
In deze serie artikelen van Martine Delfos, geschreven vanuit de driehoek kind-ouder-leid(st)er, groeit het kind op van baby tot basisschoolkind.. Er is aandacht voor de moeilijke opvoedsituaties waarmee leid(st)ers geconfronteerd worden. In het voorgaande artikel werd de baby geboren en ging het naar de opvang. In dit tweede deel staat de peuter centraal.

14 Foto’s zeggen meer dan honderd woorden….
Wendy Doeleman
Een goede relatie tussen leid(st)ers en ouders is voor alle betrokkenen prettig. Heldere informatie voor ouders is hiervoor een goede start. Het is slim om daarbij gebruik te maken van beelden en foto’s, omdat informatie zo vaak beter overkomt en beter blijft hangen. Het is het beste om de ouders niet alleen te informeren maar ook te vragen naar hun mening over jullie aanpak. Durf jij die uitdaging aan?

16 Computergebruik door opvangouders
Michel Vandenbroeck
Hoeveel opvangouders hebben een computer? En werken ze er ook mee? Dit waren de uitgangsvragen van een onderzoek uitgevoerd door Tom Boonaert en Liesbeth Van Haute, twee studenten ‘Master Sociaal Werk’ aan de Gentse Universiteit. Hun onderzoek levert enkele verrassende resultaten op en geeft meteen ook een beeld van de opvangouders in Vlaanderen.

29 Hechting in een Zuid-Afrikaans kindertehuis
Marjolein Dercksen
Stel je voor: je bent geboren in een krottenwijk, door je ouders te vondeling gelegd en je hebt aids. In Zuid-Afrika zitten veel kinderen die dit is overkomen. Ze zijn allemaal tussen de nul en drie jaar oud en willen zich hechten aan een persoon die dicht bij hen staat. Als deze hechting niet op een goede manier plaatsvindt, is er een grote kans dat kinderen op latere leeftijd problemen krijgen. De Nederlandse Brechtje Haasnoot deed hiernaar onderzoek.

32 Spelletjes voor de dode momenten
Isabelle Desegher e.a.
Vrije keuze in de buitenschoolse opvang betekent dat kinderen zelf moeten kiezen met wie, wanneer en waarmee ze spelen. Vaak is het niet zo makkelijk om dit principe in de praktijk uit te voeren. Activiteiten met een mix van begeleid en vrij spel mŽt een maximum aan inbreng van de kinderen zijn dan een goed alternatief.

EN VERDER

7 Kleurig vuurwerk
LIEDJE
Ingrid Rietveld-Roos

11 Doktertje spelen, mag dat
VRAAGJE
Channah Swiep

12 Een kleurencollage maken met peuters
OKID(D)O 1-4
Sofie Albrecht, Caroline Boudry

18 De gezelligste maand van het jaar
VOORLEZEN
Ann Lootens

20 KINDERBOEKEN

22 Kerstviering op de opvang
Margo van Schie

24 Wat te doen als je dringend kinderopvang nodig hebt?
OP BEZOEK BIJ OUDERS
Jan Peeters

26 Batikken
OKID(D)O 4-12
Krista Vlemmix

34 Zoetekauwen in de opvang
KIND EN GEZONDHEID
Sandra Cooreman

36 Jaarregister