Kiddo — Jrg. 21 (september 2020) nr. 4

10 Samen opleiden werkt!
Hoe kun je studenten van de opleiding Pedagogisch Werk op zo’n manier opleiden dat ze enthousiast eigenaar zijn van hun eigen onderwijs en dat hun vaardigheden beter aansluiten bij de praktijk? Het Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk en kinderopvangorganisatie Un1ek sloegen de handen ineen. De nieuwe aanpak houdt in dat studenten direct als professional worden benaderd. Ze krijgen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. En dat werkt.

12 Hoe kinderbegeleiders contact hielden
Tijdens de coronacrisis konden veel kinderen niet meer naar de kinderopvang. Wenmomenten werden uitgesteld, kinderen moesten wachten om in te stappen in de opvang. Toch probeerden de kinderdagverblijven het contact met de kinderen en ouders zo goed mogelijk te onderhouden.

23 Zoomend je kennis bijspijkeren
E-learning is een uitkomst als je niet in de gelegenheid bent om fysieke lessen te volgen, zoals tijdens de coronacrisis. Maar ook om andere redenen is online leren interessant. Welke verschillen zijn er tussen fysieke en digitale lessen? En wat vraagt het van je als cursist?

34 Stress bij kinderen
Voor kinderen is stress een vervelend, maar onbekend gevoel. Een nieuwe ervaring en daarom moeilijk te definiëren. Wat veroorzaakt stress bij kinderen en welke symptomen horen hierbij? Wat kun je in zo’n situatie betekenen voor een kind? Psycholoog Anita Roelands en kinder- en jeugdtherapeut Margreet van der Veen vertellen hoe je als pedagogisch medewerker het best kunt omgaan met kinderen die stress ervaren.

En verder

06 Uit het werkveld

09 Op de koffie bij … projectmedewerker EXPOO Annelies Bergmans

15 Okiddo voor 0 t/m 12 jaar: Thuis spelen is ook leren

18 Een dag in de babygroep

20 Toon dat je er bent, ook al zien jullie elkaar niet (BE)

20 Bewegen op het kinderdagverblijf (NL)

26 Kinderboeken

28 Vraag & Antwoord : Samen spelen in de anderhalvemetermaatschappij, hoe doe je dat?

30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Toffe takken