Kiddo — Jrg. 20 (september 2019) nr. 5

10 Hoe stimuleer je de geletterdheid van peuters?
Een op de tien kinderen loopt het risico als laaggeletterde deel te nemen aan de maatschappij. Een verontrustend perspectief! Door geletterdheid vanaf de babyperiode speels, maar doelgericht te stimuleren, draag je als pedagogisch medewerker of gastouder bij aan een stevige basis voor het toekomstige leren lezen en schrijven, zowel op papier als digitaal.

14 Mama’s melk, ook in de opvang
Stoppen met borstvoeding zodra kinderen naar de opvang gaan? Jammer dat ouders soms nog steeds die keuze moeten maken. Want borstvoeding geven is geen gunst. Het maakt deel uit van de opvang. Hee kun je mama’s ondersteunen die graag borstvoeding willen blijven geven? Kind en Gezin lanceert in oktober een uitgebreid dossier vol kennis en eenvoudige tips hoe je je kinderopvang borstvoedingsvriendelijk maakt.

28 Zindelijk worden is geen wedstrijd
Dus weg met de plasdruk! Bij de overgrote meerderheid van de kinderen verloopt zindelijk worden zonder problemen. Wij krijgen echter steeds meer de neiging om te focussen op de uitzonderingen waarin er iets misgaat. Je kind zindelijk helpen worden, dat doe je in teamverband, dus samen met ouders, grootouders, opvang, kinderoppas en kleuterschool.

31 Wat wil en kan het kind? 
Bij integraal kindcentrum (IKC) Laterna Magica in Amsterdam coachen ze elk kind in zijn of haar eigen ontwikkelingstocht. De coaches dagen kinderen uit om zelf keuzes te maken en ondersteunen en prikkelen de kinderen door te laten proeven, ervaren en ontdekken in bijvoorbeeld de Spa & Wellness, het binnen- en buitenatelier, de kinderboerderij of de maakschuur.

En verder
06
Uit het werkveld
09 Op de koffie bij: mentor gezinsopvang Lisa Dejonghe
18 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: op de mat spelen
20 (NL) HEMA haalt labels ‘Jongen’ en ‘Meisje’ uit kleding
20 (BE) Kinderdagverblijf Elmer bouwt aan het Huis van het Kind in Schaarbeek
23 Papa hoort er ook bij
26 Kinderboeken
34 Vraag en antwoord: Hoe los je problemen op de werkvloer op dankzij inspringtheater?
36 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Masterchef Junior