Kiddo — Jrg. 20 (juni 2019) nr. 4

Opleidingsspecial

10 De kracht van muzisch spel
Veel mensen denken bij ‘muzisch’ automatisch aan ‘muziek’. Muzisch spelen is echter veel breder. Het is een verzamelnaam voor vijf muzische domeinen: drama, beeld, media, beweging én muziek. Hoe verrijk je dan de spelmomenten van kinderen? Het codewoord is verwondering. Ga mee met het ‘wauw-gevoel’ van baby’s en peuters, in de passie van kleuters en lagere-schoolkinderen. En voeg een muzische verrijking toe, geef een extra dimensie én uitdaging aan het spel.

16 Ontdek de Pippi Langkous in jezelf
Aan de slag met wetenschap en techniek in de kinderopvang? ‘Jazeker! Als er ergens veel word geëxperimenteerd met verschillende soorten speelgoed, materialen en thema’s dan is het wel in de kinderopvang’, zegt Suzanne Wardenaar. ‘Stapelen, bouwen, plakken, kneden, scheuren, gooien en knippen. Juist spelenderwijs zijn kinderen heel veel bezig met techniek. Als pedagogisch medewerker kun je dit stimuleren door samen met de kinderen op zoek te gaan naar antwoorden op hun vragen.

26 Wat leren studenten over gezonde leefstijl in de kinderopvang?
Renate Neyndorff deed onderzoek naar de vraag of gezonde leefstijl al in de opleiding tot pedagogisch medewerker in het hbo in het lesprogramma moet worden opgenomen. Ze won met haar onderzoek de Kinderopvangscriptieprijs 2019.

34 Als gastouder ben je nooit uitgeleerd
Werken met kinderen vraag professionaliteit. Veel gast- of onthaalouders investeren om die reden in hun persoonlijke ontwikkeling en laten zich bijscholen. Welke impuls geeft een cursus of training aan je werk? Vier gastouders vertellen.

En verder
06 
Uit het werkveld
09 Op de koffie bij: logistiek medewerker Christine de Rycke
14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: knijpers en krachtpatsers
20 Ik leer van jou, jij leert van mij (NL)
20 Kinderen leren het meest van zichzelf en van elkaar (BE)
24 Kinderboeken
30 Vraag & Antwoord: is er reden tot paniek? Privacywetgeving in de kinderopvang
30 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: een megareuzegrote knikkerbaan