Kiddo — Jrg. 16 (september 2015) nr. 5

06 Uit het werkveld

09 High Five

10 Postpartum depressie: Hoe kun je moeders hierin onderscheiden?
Een depressie na een bevalling komt veel voor en kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de betrokken kinderen. Hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar? En hoe kun je als pedagogisch medewerker ouder en kind tot steun zijn?

12 Waarom altijd eten om half 12?

14 Okiddo voor o t/m 4 jaar: de suikertang

16 Een venster op de wereld: tijd voor superdiversiteit in kinderboeken
Als de samenleving verandert, veranderen ook de leefwereld van kinderen en de verhalen waar zij deel van uitmaken. Met het relatief ‘witte’ kinderboekenaanbod hinkt het Nederlandse taalgebied in de internationale boekenwereld achterop. Daarom schreef Studio Sesam samen met voorlezers en kinderen tien ‘superdiverse’ verhalen.

20 Veranderingen in de kinderopvang (NL)

20 Evens Prijs voor Vredeseducatie (BE)

23 Kinderen in balans met yoga
Yoga heeft soms de naam zweverig te zijn maar het tegendeel is waar. Dat zeggen yogadocenten Helen Purperhart en Marjolein Tiemstra-Smit. Zij vinden dat yoga een vaste plek verdient in de kinderopvang.’Yoga helpt kinderen te ontladen of juist nieuwe energie op te doen en tot rust te komen.’

26 Kinderboeken én KIDDO-Leespluim

28 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: knutselen en verkleden

30 De pedagogische visie van… Micha de Winter

32 Muziekbeleving bij jonge kinderen
Jonge kinderen en muziek: het blijft voor heel wat begeleiders een uitdaging. En dat terwijl het zo eenvoudig en leuk kan zijn, weten Sarah Verhulst en Esther Ursum van Musica, Impulscentrum voor Muziek. Uit onderzoek blijkt bovendien dat muziek een belangrijk ingrediënt is voor de menselijke ontwikkeling. Klaar om die wondere wereld in te duiken?

35 Omgaan met huilende baby’s in de gastouderopvang

38 Column van Stef