Kiddo — Jrg. 15 (oktober 2014) Nr. 7

2  Iedereen is anders
WELKOM
Jessica Crezee

2  Op de cover
Rosa en Suus, Izumi en Safiya (allemaal 3)

10  All the world’s a stage
Ellen  Rutgeerts, Elke Mussche
KIDDO heeft een nieuwe columnist! Op p. 38 kun je voor het eerst lezen hoe de Nederlandse theatermaker Stef van den Eijnden in de buitenschoolse opvang met kinderen het podium betreedt. Regisseur Koen Boesman uit Vlaanderen vertelt waarom dat een heel goed idee is.

16  Samen de wereld leren begrijpen: Lev Vygotski
TOEN & NU
Mandy Pijl
Kinderen hebben een zelflerend vermogen, maar om in hun ontwikkeling verder te komen, hebben ze volwassenen en leeftijdsgenoten nodig. Dat is in het kort de visie van de Russische psycholoog Lev Vygotski. In deze aflevering van de ‘Pedagogische visie van…’ lees je meer over zijn ideeën en ontdek je wat je daar in de praktijk mee kunt.

18  ‘Jonge kinderen leren met hun hoofd, hart en handen.’
Mandy Pijl
Jonge kinderen hebben zelfvertrouwen nodig. Onder meer omdat ze als ze ouder zijn – een schoolse manier van leren aan te kunnen. Vrij spelen helpt ze dat zelfvertrouwen te ontwikkelen. In Nederland echter staat dat door de Voor en Vroegschoolse Educatie onder druk. Dat zegt orthopedagoog Sieneke Goorhuis, een van de sprekers op het derde Jaarcongres Leve het Jonge Kind. ‘Geef kinderen de ruimte om te spelen.’

34  Rechten van kleine kinderen zijn geen ‘rechtjes’.
Ankie Vandekerckhove
Bij kinderrechten denken mensen vaak aan lagereschoolkinderren en adolescenten. Dat klopt niet helemaal. Het kinderrechtenverdrag is er voor iedereen onder de leeftijd van 18 jaar, dus ook voor baby’s en jonge kinderen. Het verdrag is intussen zelf de luiers ontgroeid: op 20 november bestaat het 25 jaar! Tijd voor een bloemetje. En een poging om het kinderrechtengoed naar de opvangsector te vertalen.

EN VERDER

  4  Uit het werkveld
Jessica Crezee, Wendy De Weyer
– Ook in digitijden blijven kinderen boeken lezen
– Voorleesweek
– Picto-play
– Lekker kwetteren
– Onderzoek om de situatie van éénoudergezinnen te verbeteren
– Spelbetrokkenheid en interactie in de kinderopvang
– Tijdschrift over kindermishandeling voor de kinderopvang
– Kind op kinderdagverblijf meer kans op buikgriep
– Kinderopvang maakt het verschil
– Pedagogisch dossier op www.kiddo.net

  9  High Five!
Mandy Pijl
Wie zijn toch je collega’s? Wat motiveert hen? In elke KIDDO vertelt een pedagogisch medewerker of iemand anders die vol overtuiging in de kinderopvang werkt wat hem beweegt. Deze keer is dat Mei Mol (29). Ze werkt als leidster op de groepen voor kinderen vanaf acht jaar van buitenschoolse opvang De Grote Wielen in Rosmalen.

14  Graantjes pikken
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Kinderen begrijpen de code van het spel. Geef hun wat volwassenen een prul zouden noemen, een touwtje of een doos met steentjes, en ze gaan er vanzelf mee spelen. Maar als volwassenen zie je niet altijd welke speelkansen dergelijken materialen bieden. Juist daarom is het observeren en analyseren van kinderspel zo essentieel.

20  Het decreet: Veelgestelde vragen, deel 2 (BE)

20  Harmonisatie: Voor alle peuters gelijke kansen (NL)
Mandy Pijl
Van de harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen heb je vast wel gehoord. Maar wat houdt deze vernieuwde regelgeving van de Nederlandse overheid nou precies in? En wat merk je ervan in de praktijk? KIDDO heeft het voor je op een rijtje gezet.

23  Babygebaren
K. Soeting, L. Zeviar

24  Mediaopvoeding: Wel of niet een taak voor de kinderopvang?
Olga Abell, Denise Bontje, Hester Fukkink
Er woedt een discussie rondom het gebruik van media door jonge kinderen tegenstanders brengen argumenten naar voren dat kinderen er lui, dik en niet creatief door worden: voorstanders beweren het tegendeel. Maar wat is nu wijsheid? Welke taak heeft de kinderopvang daarin?

28  Kinderboeken
Jessica Crezee, Ellen Rutgeerts
– Alle vlaggen van de wereld
– Franky
– Op een dag…
– Als iedereen slaapt
– Lees je slim: Een dier in huis, Een dier in de tuin, Later word ik deel 1 en 2
– Samen over een muurtje
– De grote ruimte encyclopedie
–  Lannoo’s grote encyclopedie van alle kennis

30  Waarom zegt een foto soms meer dan woorden?
WAAROM? DAAROM!
Christine Faure
Van de begroting ’s ochtends tot het moment waarop de kinderen ’s avonds worden opgehaald en ook tijdens het overleg met collega’s: als je informatie overbrengt doe je dat meestal mondeling en schriftelijk. Foto’s en afbeeldingen benutten we minder vaak. Caroline Boudry, projectmedewerker bij VBJK, vertelt over de meerwaarde van foto’s in de opvang en geeft een aantal tips voor het gebruik ervan.

32  Wel wel welness
OKIDDO (4-12 jaar)
Isabelle Desegher
Ontspanning en verwennerij, dat kan iedereen op zijn tijd gebruiken. Ook kinderen genieten van dit soort rust. Als je hen betrekt in de organisatie van een geïmproviseerd wellnesscentrum, zie je hoe ze kunnen genieten van een rol als medewerker of een rol als klant. Massages geven of krijgen, het is allebei leuk en ontspannend.

36  Ja of nee, dit of dat, zus of zo…
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Wil je een appel of een boterham? Naar een pretpark of naar de dierentuin? Ga je op tijd naar huis of blijf je nog even spelen? Iedereen doet het. Doet wat? Kiezen! De hele dag, overal en altijd. Vaak is kiezen leuk. Af en toe is het lastig. En heel af en toe is het zo moeilijk dat je bijna niet kunt kiezen. Kiezen: het is me wat!

38  Sander
COLUMN
Stef van den Eijnden

40  Normen en waarden
GO!
Lotte Boot
Het overdragen van normen en waarden aan kinderen is een van de vier pedagogische basisdoelen. Voor gastouders is het een belangrijk thema. Vaak weet je onbewust welke normen en waarden je aan kinderen wilt meegeven, maar het is ook wel eens goed er heel bewust bij stil te staan.

44  Samen één gezin. Je eigen kinderen en je gastkinderen
GO!
Clarine de Leve
Als je zelf kinderen hebt en gastkinderen opvangt, is er een bijzondere situatie bij jou thuis. Samen opgroeien met kinderen uit andere gezinnen is anders dan opgroeien met alleen je eigen broertje(s) en/of zusje(s). Zowel je eigen kinderen als je gastkinderen krijgen er een tweede gezinssituatie bij. En als ze samen een band kunnen opbouwen is dat een verrijkende ervaring.