Kiddo — Jrg. 14 (februari 2013) Nr. 1

1 Op de cover:
Clint (8 maanden). Petra Pijl-Hamelink (33) werkt op kinderdagverblijf Laura DAK: ‘Nadat ik zelf kinderen kreeg, heb ik de overstap gemaakt van de buitenschoolse opvang naar het kinderdagverblijf. Op de foto staat Clint. Hij kwam als heel klein mannetje binnen en ik vond hem direct schattig. Clint houdt ervan om alles te zien en mee te maken. Hij is nu het kruipen en staan aan het ontdekken en dat is zo mooi om te zien! Het minst leuke vindt hij het dan ook als we hem naar bed brengen…Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, vooral als we aan het einde van de dag van de kindjes een dikke knuffel krijgen!’.

2 Theorie‘n en theorietjes
WELKOM
Ellen Rutgeerts
“Ik ben pedagoog en kan dus perfect met kinderen omgaan…”

10 Spelend leren hoe democratie werkt
KINDERPARTICIPATIE
Door van der Wielen
Kinderen vinden het leuk als ze ervaren dat hun mening ertoe doet. Dat maakt ze trots en ze voelen zich gewaardeerd. Dat je niet al hun wensen inwilligt geeft niet, want ook van onderhandelen over wat wel en niet kan doet de kinderen veel. Je hebt naar ze geluisterd. Dat is waar kinderparticipatie om draait.

16 Samenwerken met ouders
OUDERBELEID / KIDDO’S MINIREEKS (1)
Karin Eeckhout
Een goed contact met ouders vormt een meerwaarde voor iedereen. Hoe maak je dat ouders zich welkom voelen in de opvang? Hoe bevorder je hun betrokkenheid en hoe stimuleer je de contacten tussen ouders onderling? KIDDO sprak erover met Hans Vervenne, cošrdinator van het Gentse kinderdagverblijf De Palmboom.

24 Kunst in de crche
Nathalie Van Laecke
Leuke beelden, mooie schilderijen en felle kleuren prikkelen kinderen. Wie al eens een museum met ze bezocht, weet dat ze er hun ogen uitkijken. Het begeleidingsteam van kinderopvang OKiDO-mobiel Stekelbees in Antwerpen ging nog een stap verder en zette het artistieke project Kunt in de crche op poten. Het werd een hartverwarmend succes.

34 Een kind is een volwaardig persoon
DE PEDAGOGISCHE VISIE VAN
Mandy Pijl
Janus Korczak. Kinderen zijn geen onaffe volwassenen, maar volwaardige mensen die initiatief kunnen nemen en verantwoordelijkheid kunnen dragen. Dat was de visie van de Joods-Poolse pedagoog en kinderarts Janus Korczak. Korczak’s idee‘n zijn nog steeds actueel. In dit eerste artikel van KIDDO’s nieuwe serie De Pedagogiek van…lees je alles over zijn denkwijze.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Wendy De Weyer, Evelien de Lange
– Leuk@internet
– Leren omgaan met media
– Spelen, leren en proeven
– KIDDO-tips voor het Jaar van het Voorlezen
– Digitaal prentenboek goed voor woordenschat kleuter
– Nieuwe website over Cošperatieve Oudercrches
– VBJK op Vimeo.com!
– Bouwen, ontwerpen, ontdekken

9 Binnengluren bij: Dani‘lla Snijders
Mandy Pijl
Vakdocent muziek en bewegen Dani‘lla Snijders van de Zwolse kinderopvangorganisatie Doomijn. Ze laat baby’s, peuters, maar ook oudere kinderen kennismaken met het plezier van samen muziek maken. KIDDO kijkt met haar mee.

14 Toeters en bellen
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Kinderdagverblijf Patjoepelke heeft meerdere locaties. Els, Charlotte en Tine zijn er de creatieve en pedagogische coaches. Frisse idee‘n en inspiratie nemen ze voor de collega’s mee van de ene naar de andere. Dat doen ze per fiets: met een grote koffer achterop voor alle nodige materialen.

20 Praten als middel tegen overgewicht (NL)
Jessica Gubbels
Een goede communicatie met de ouders die hun kinderen naar je opvang brengen, is erg belangrijk. Dat geldt ook als het over voeding en beweging gaat. Zeker nu steeds meer kinderen lijden aan overgewicht is praten hierover belangrijk. Wetenschappers van Maastricht University onderzochten hoe deze communicatie over voeding en beweging tussen ouders en begeleiders in de opvang verloopt.

20 Zorginspectie: ‘Vrees niet, wij komen in vrede!’ (BE)

28 Kinderboeken
Ellen Rutgeerts, Jessica Crezee

– De kleine Panamarenko
– Breek een been
– Knuffelwoordjes & zoenzinnen / Springversjes & tuimelgedichten
– De blauwe vogel
– Ruimteschip aarde
– Snurkboek

28 Winnaar KIDDO Leespluim

LEESPLUIM VAN DE MAAND
– ‘Gewoon gek’ van Ingrid en Dieter Schubert (januari 2013)

30 Voor elk wat wils
OKIDDO (4-12 jaar)
Fien Lannoye
Hoe zorgen we ervoor dat elk kind op de buitenschoolse opvang een leuke tijd beleeft? Kinderen verschillen in leeftijd, interesses, talenten, enzovoorts. Het is dan ook wat zoeken om alle kinderen van een geschikt aanbod te voorzien. Je kunt kinderen laten kiezen tussen activit6eietn, maar hoe zit het dan met het groepsgevoel? Bij de opvang IBO Mandala laten ze zien wat mogelijk is.

32 Stille kinderen, diepe gronden
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Je vindt ze in elke groep: stille kinderen. Wanneer is dat een probleem en wanneer niet? En hoe ga je met hen om? Nadine Meeuws licht toe wat hechting hierin kan verklaren en geeft tips zodat deze kinderen voldoende aandacht krijgen.

36 Over taal en zo
FILOSOFEREN
Marja van Rossum
Taal gebruiken we allemaal, iedere dag, overal. Zelfs ’s nachts in onze dromen. Een wereld zonder taal is voor ons bijna onvoorstelbaar. Juist daarom is het heel interessant om er uitgebreid bij stil te staan. Want wat betekent taal voor ons? Wie heeft het bedacht en waarom eigenlijk? Hebben mensen taal nodig?

39-46 GO! BIJLAGE VOOR GASTOUDERS (NL)
Speciaal voor jou brengt deze GO! mini extra informatie over jouw werk als gastouder. Lees hoe je het ideale gastouderbureau vindt, hoe jonge kinderen groot verdriet verwerken en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Veel leesplezier!

40 Het ideale gastouder bureau, bestaat dat?
GO! / WERK EN GELD
Alie Dijkslag
In de gastouderopvang gaat het om de juiste match, Tussen gastouder, kind, vraagouder, bemiddelingsmedewerker en gastouderbureau. Als al die schakels samen een sterke ketting vormen, gedijt het kind.

44 Kleine mensen, groot verdriet
GO! / ONTWIKKELING & OPVOEDING
Martine Borgdorff
Als een dierbare uit de omgeving van een van je gastkinderen overlijdt, wat doe je dan? Kinderen uiten hun verdriet vaak anders dan volwassenen. Gelukkig is er veel goede informatie te vinden over rouwverwerking bij kinderen.

45 Boeken
GO!
– Dood is niet gewoon
– Het egeltje onder de boom
– Lieve oma Pluis

46 Screening ook in gastouderopvang
GO! / WERK EN GELD
Na de Amsterdamse zedenzaak heeft de commissie-Gunning geadviseerd om werkenden in de kinderopvang beter te screenen. Vanaf dit voorjaar komt daarom iedereen die in een kinderdagverblijf, bso, peuterspeelzaal of als gastouder werkt in een centraal register te staan.