Kiddo — Jrg. 12 (mei 2011) Nr. 4

1 Covermodellen Judith, Pieter en Joris
Pedagogisch medewerker Judith Voerknecht (49) werkt op de bso: ‘Onze bso maakt gebruik van de natuurspeelplaats van de basisschool hier in Amersfoort. Pieter en Joris (allebei 8 jaar) zijn echte bso-vrienden. Ze houden ervan om buiten te spelen: ze sjouwen met takken en boomstronken of gooien zandbommetjes in de vijver. Ik vind het altijd leuk om te zien dat de jongens zo lekker kunnen spelen samen. Voor de kinderen is er buiten altijd genoeg te beleven. Ik hoor eigenlijk nooit: ‘Ik verveel me.’ Uitgangspunt is dat de bso vrije tijd is voor de kinderen. Wij bieden activiteiten aan. Kinderen mogen meedoen als ze zin hebben, ze moeten niet!.’

8 Het belang van bewegen voor jonge kinderen
Nathalie Van Laecke
Je hoort vaak dat kinderen veel moeten spelen en bewegen. Maar waarom is dat zo? Bewegingstherapeuten Ann de Wilde en Liesbeth Verhoeven van Bodymap schijnen hun licht over de zaak: 10 vragen, 10 antwoorden.

11 Tweetaligheid in de praktijk: een cadeau voor kinderen!
Mandy Pijl
Veel makkelijker dan volwassenen leren jonge kinderen een vreemde taal. Op het tweetalige kinderdagverblijf van Hestia Kinderopvang in Amstelveen weten ze daar alles van. KIDDO nam er een kijkje. ‘Hier geldt: ŽŽn leidster, ŽŽn taal.

24 Neurowetenschap en opvoeding / Poken in het kinderbrein
Johan Depaepe
Neurowetenschap – de leer van het brein – is nog nooit zo populair geweest. Kranten en opvoedingstijdschriften berichten bijna dagelijks over nieuwe inzichten in de werking van onze hersenen. Wat levert deze nieuwe kennis op? Kunnen we dankzij deze kennis de opvoeding van kinderen beter aanpakken? Professor Paul Verhaege van de Universiteit Gent zorgt voor enige nuance in het debat.

34 Word n—g beter in je beroep!
VAKLITERATUUR OP DE WERKVLOER
Lizzie de Wilde
Kinderopvang is meer dan het opvangen van kinderen, dat weet iedereen. Het accent ligt steeds meer op opvoeden. En dat vraagt veel van pedagogisch medewerkers: niet alleen van je vaardigheden, maar ook van je kennis. Het is belangrijk om te blijven leren en de ontwikkelingen binnen je vakgebied te volgen. Gelukkig is er een flink aanbod van vakliteratuur, zowel in gedrukte vorm als op internet. Het merendeel is goed leesbaar, prachtig ge•llustreerd en direct te gebruiken in de praktijk.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Caroline Boudry, Fenny Brandsma
– Week van de opvoeding in Belgi‘ (16 tot 23 mei 2011)
– ‘Kinderopvang maakt kinderen slimmer, socialer en zelfbewuster’
– Veilig zonnen met het Zonnelied van kapitein Winokio
BoekStart: 75.000 BoekStartkoffertjes uitgedeeld
– Hedwig van Bakel: Hoogleraar geestelijke gezondheid kinderen in Tilburg
– Kinderopvang moet weer voor kinderen worden
– Nieuwe uitgave: opvoeden op het kinderdagverblijf
– Agenda

7 Kinderopvang spreekt!
Wendy Gettemans

14 Natuurbeleving met alle zintuigen
KIND & NATUUR
Erwin Groenenberg
Met kinderen de natuur ontdekken gaat in een groene buitenruimte bijna vanzelf. Heb je niet zo’n tuin, dan is de natuurbeleving met kinderen ook niet moeilijk. Natuur is overal en kinderen verwonderen zich over van alles. Met hun zintuigen ontdekken ze de wereld om zich heen.

16 Heerlijk kokkerellen Žn spelen met deeg!
OKIDDO (1-4 jaar)
Caroline Boudry
Zap eens langs het grote aanbod tv-programma’s en grote kans dat je chefs (in spe) heerlijke gerechten zoet bereiden. Waarom zijn die programma’s zo populair? Koken we allemaal uitgebreider? Hebben we meer honger? Of is het gewoon leuk om te goochelen met geuren en kleuren? Het werkt in ieder geval aanstekelijk, ook voor de kleintjes. Met zoutdeeg, ook wel brooddeeg genoemd, kunnen ze aan het fantaseren slaan!

20 Vakbeurs Kind en Opvang (NL)
Gerieke Kok
De Vakbeurs Kind en Opvang (17, 18 en 19 mei 2011) is dŽ uitgesproken plek waar professionals uit de kinderopvangbranche elkaar kunnen ontmoeten. De vakdagen staan bekend om prachtige stands, een schat aan informatie, innovatie Žn inspirerende workshops. Beursorganisator Gerieke Kok geeft aan dat ze op de eerdere editie van de beurs veel positieve reacties heeft gekregen van zowel exposanten als bezoekers. ‘Ik merk dat de vakbeurs leeft en dat het een plek heeft veroverd binnen de kinderopvangbranche.’

20 Buiten spelen: veiligheid versus avontuur (BE)

23 De heilige hijskraan
COLUMN
Lucia van der Zee (Illustratie: Monique van den Hout)

28 Kinderboeken
Benedikte van Eeghem, Karin Hate

30 Speelliedjes: Buiten-gewoon
OKIDDO MUZIEK(4-12 jaar)
Hermien Wiechers
Een muziekactiviteit buiten uitvoeren, is voor kinderen een compleet andere ervaring. Buiten klinkt alles heel anders dan binnen. Kinderen hebben letterlijk en figuurlijk de ruimte om expressief te zijn. Dus gooi, zodra de zon schijnt, de deuren eens open en verken met de kinderen al zingend en spelend de buiten ruimte.

32 Vriendschappen / “Jij bent toch mijn vriend, h?”
KINDERKWESTIES
Christine Faure
Vriendschap tussen kinderen onder de loep. Al op heel jonge leeftijd zijn kinderen sterk bij elkaar betrokken. De meeste kinderen vinden andere kinderen het allerleukste. Bovendien tonen ze al heel jong een voorkeur voor bepaalde andere kinderen. Elly Singer, universitair docent verbonden aan de Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht, licht toe en geeft enkele tips.

37 Is gras gelukkig?
SPRAAKMAKERS
Isabelle Desegher