Kiddo — Jrg. 12 (juni 2011) Nr. 5

1 Covermodellen Janneke en Katja
Janneke van Amelsvoort (33) is pedagogisch medewerker en circusjuf bij kinderdagverblijf SamSam. Ze staat op de foto met Katja (3): ‘Katja is een pittige tante die wel wat fysieke uitdaging kan gebruiken. Ze is niet bang aangelegd en kan zich lekker uitleven in de circusles. Ik ben danseres en luchtacrobate en ik beleef er heel veel plezier aan om deze activiteiten door te geven aan de kinderen. Ik lees de trots en de lol van hun gezichtjes af. Cirsusles stimuleert niet alleen de fantasie en motoriek van de peuters, het heeft vooral te maken met vertrouwen hebben in jezelf, elkaar en het materiaal. : Sinds jouw lessen durft ze veel meer!” hoorde ik eens van een ouder.’Kijk eens op: www.aerial-yoga.nl

2 Wetenschappelijk verantwoord op het potje
REDACTIONEEL
Sandra Van Der Mespel

8 ‘Opvoedingsadviezen zijn vaak verstandig, willekeurig n doldwaas’
RenŽ van der Veer, Mandy Pijl
Wat is het beste voor een kind? Al eeuwenlang spreken pedagogen, kinderartsen, psychiaters en psychologen zich daarover uit. De Leidse hoogleraar pedagogiek RenŽ van der Veer onderzocht hun adviezen. Zijn conclusie: er is niet ŽŽn manier om kinderen op te voeden en veel deskundigen spreken elkaar tegen.

11 ‘Een goede sociale mix hoeft geen utopie te zijn’
Karin Eeckhout
Het belang een goede sociale mix in onderwijs en kinderopvang kan niet genoeg benadrukt worden. het bereiken van zo’n mix is allesbehalve makkelijk. Maar waar een wil is, is een weg…?

24 Vrij spel in de buitenschoolse opvang
Natalie Van Laecke
Kinderen spelen graag vrij. Ze beleven er niet alleen plezier aan, ze steken er ook veel van op. Hoe kun je als begeleider in de buitenschoolse opvang meer betekenen bij dat spel? En wanneer grijp je in? KIDDO vroeg het aan pedagoge Annelies Roelandt, educatief medewerker bij het Vormingcentrum voor Opvoeding en Kinderopvang.

28 Hoe kies je een goed kinderboek?
Christine Faure
Het aanbod van kinderboeken is enorm groot. Hoe kies je in die weelde het leukste boek? Waarop moet je letten qua kleuren, tekeningen, taal en verhaal? Voor de rubriek Kinderkwesties ging KIDDO te rade bij Luc Van Den Steen, pedagoog, (gepensioneerd) docent, kinderboekenrecensent en opa van vier kleinkinderen.

EN VERDER:

4 Uit het werkveld
Fenny Brandsma, Ellen Rutgeerts
– Voorkom verdrinking
– Kinderopvang wacht strenge controle
– Gemeenten bezuinigen op inspectie gastouderopvang
– Dossier over pedagogische kwaliteit kinderopvang
– Nieuwe databank Methodieken Pedagogische Kwaliteit stimuleert methodisch werken
– Nieuwe site Kind & Gezin
– Leren duurzaam leven: een reistas vol idee‘n [GREENGlobal Rivers Environmental Education Network]
– Dertig startgroepen in de kinderopvang
– Prinses Mathilde-prijs voor kinderopvang
– Agenda

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte

14 Kindgericht werken met de natuur
KIND & NATUUR
Erwin Groenenberg
Een natuurlijke speel- en leeromgeving biedt veel mogelijkheden om thematisch gericht te werken met kinderen. Het kinderdagverblijf Marne van KinderRijk aan de Marne in Amstelveen zet de natuur in op eigen wijze.

16 EŽn, twee, drie, vier… hoedje van papier!.
OKIDDO (0-4 jaar)
Caroline Boudry
Misschien was je het bijna vergeten, maar…papieren hoedjes vouwen garandeert nog steeds heel veel plezier. Het is zoiets als bellenblazen: een echte klassieker! Leuk en eenvoudig. En daarom denken we er niet altijd aan.

20 Zet je in voor het goede doel! (NL)
Lizzy de Wilde
Kinderopvang en goede doelen gaan prima samen. Het mooie is dat het steunen van een goed doel niet alleen een financi‘le bijdrage oplevert, het zorgt ook voor verbondenheid en verbroedering binnen je organisatie. Dit is in ieder geval de ervaring van drie kinderopvangorganisaties die zich de afgelopen tijd hebben ingezet voor een goed doel. Een ervaring die ze graag willen delen!

20 Samen sterk (BE)

23 Een knetterend verhaal
COLUMN
Lucia van der Zee

30 Kinderboeken
Benedikte van Eeghem, Karin Hate
Met onder andere: Kunst voor iedereen, een bijzondere vriendschap en een spannende reis!

32 Maak de leukste schuilhuisjes!
OKIDDO MUZIEK(4-12 jaar)
Carolien Boudry
Er zijn ontelbare manieren om in de opvangruimte knusse plekjes te cre‘ren zoals een vertelgrot, een kuuroord of een kabouterhuisje… Kinderen kunnen er even alleen zijn en tot rust komen. Ze kunnen samen gezellig praten. Of ze kunnen er van alles ontdekken en hun spel een nieuwe dimensie geven. Probeer het uit en laat het ons weten.

34 De rol van pedagogisch medewerker
Mandy Pijl
Als pedagogisch medewerker heb je heel wat rollen die je meestal tegelijk op je neemt; regelaar, speler Žn verzorger. Op de buitenschoolse opvang Klub Kongzi van Kanteel Kinderopvang doen ze dat anders. Daar heeft elke leidster steeds maar ŽŽn rol. Ze is regelaar, speler —f verzorger. ‘Er is nu onverdeelde aandacht voor de kinderen.’

37 Hoe ziet volgens jou de hemel eruit?
SPRAAKMAKERS
Marianne Witte, met dank aan Romke Milder

38 Klassieke prentenboeken anno 2011: Fundels!
KIND & MEDIA
Ellen Rutgeers
In de kinderopvang zijn nieuwe media vandaag de dag niet meer weg te denken. In deze rubriek belichten we telkens een initatief! Dit keer Fundels: bundels vol fun.