Kiddo — Jrg. 10 (oktober 2009) Nr. 7

1 Covermodel Caleb en Femke
Femke van Vliet (27) werkt sinds een half jaar bij kinderdagverblijf De blauwe kikker. ‘Dit is mijn eerste baan in de opvang, ik sta op een babygroep met negen kinderen. Dat is nog best pittig. Ik stond er versteld van dat jonge kinderen al zoveel begrijpen. Op vrijdag komt Caleb Byron (9mnd) op de groep. Hij is altijd vrolijk. Af en toe heb ik contact met zijn mama om te laten weten hoe het gaat. Gelukkig werkt ze dichtbij dus als er echt iets is, dan is ze er zo.’

8 Een muzikaal bad voor kinderen van 0 tot 4
MUZIEK IN DE OPVANG
Benedikte van Eeghem
Kinderen tussen 0 en 4 jaar een muzikale ’training’ geven. Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar toch is het dat niet. Kinderdagverblijf De Knuffeldoos uit Heverlee heeft sinds juni een samenwerking met muziekpedagoge Heidi Van Hoyweghen, die de baby’s en peuters op geregelde tijdstippen warm maakt voor muziek. Geen schoolse lesjes, maar boeiende ontdekkingsmomenten. We doken samen met de kinderen in een muzikaal bad.

11 Relax…en geniet van je werk! Vijf sleutels voor meer ontspanning
RELAX
Wendy Doeleman
Als leid(st)er in de kinderopvang heb je het vaak druk, druk, druk. De kans is groot dat jij na werktijd regelmatig zucht: H h, even relaxen… en dat is een goede beslissing. Maar zou het niet mooi zijn als je tijdens het werk helemaal ontspannen zou kunnen zijn? In dit artikel vind je enkele sleutels om tot meer ontspanning op de werkvloer te komen!

18 Twintig jaar kinderrechten
FOCUS OP: KINDERECHTEN
Benedikte van Eeghem
Dit jaar vieren we de twintigste verjaardag van het Verdrag van de Rechten van het Kind. Het Verdrag werd door de Verenigde Naties aanvaard op 20 november 1989. De tekst stelt dat kinderen, overal op de wereld, recht hebben op verzorging, bescherming en respect. KIDDO staat stil bij dit jubileum met achtergrondinformatie, reacties op en inspirerende visies over kinderrechten.

25 Regen en wind? Hop, naar buiten
SPELLEN IN DE REGEN
Mandy Pijl

Ook als de zon niet schijnt is buiten spelen belangrijk en gewoon ontzettend leuk. Vier leidsters vertellen hun favoriete buitenspelletjes voor als het regent, waait en bijna donker is.

EN VERDER

4 Kind in de maatschappij
– Ouders willen meer dicipline op school!
– Training: inspiratie uit Reggio Emilia
– Anders gewoon, gewoon anders
– Baby’s worden peuters
– Afscheid van Anne Marie Thirion
– Model voor risicogestuurd toezicht kinderopvang
– Een kleurrijke speelplaats
– Landelijk congres huiselijk geweld en kindermishandeling 2009
– Dansen met peuters!
– Milieubewuste opvang

7 Kinderopvang spreekt!
Marianne Witte
Andy Adri‘n bij de buitenschoolse opvang De Caroussel in Amsterdam

14 Slim omgaan met ruimte
UIT DE PRAKTIJK
Marijke van Eijkeren
De kwaliteit van de ruimte kwam er niet best vanaf in het onderzoek ‘Pedagogische kwaliteit van de opvang van 0 tot 4 jarigen in Nederlandse kinderdagverblijven in 2008’, uitgevoerd door Het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (www.kinderopvangonderzoek.nl). De helft scoort onvoldoende, de helft matig. Tijd om eens kritisch om je heen te kijken.

16 Een bal is rond
OKIDDO 1-4
Caroline Boudry
Een bal heeft een magische aantrekkingskracht voor jong en oud. Of hij nu kaatst op basketbalplein, rolt over de grasmat of door de lucht vliegt: ernaar kijken is leuk. Zelfs al zong Boudewijn de Groot ooit: ‘Als ie maar geen voetballer wordt…’ – het tegendeel is waar. Het is superleuk om van jongs af aan een goed balgevoel te ontwikkelen.

22 Tijd voor scharrelkinderen – De balans tussen bescherming en vrijheid (NL)
SCHARRELKINDEREN
Addy Roetman
Het plan van Laura (13) om de wereld rond te zeilen, hield Nederland dagenlang in zijn greep. Want hoe bepaal je de juiste balans tussen bescherming en vrijheid? In het klein speelt deze vraag ook in de kinderopvang. Mag een kind over ruwe boomstammetjes klauteren? Zelf een appel schillen? In de regen naar de buitenschoolse opvang lopen? Er gaan steeds meer stemmen op om kinderen weer eens lekker te laten scharrelen.

22 Buitenschoolse opvang in en met de buurt (BE)

28 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Taiga Fleischeuer, Benedikte van Eeghem

30
De geheimen van thee
OKIDDO 4-12
Isabelle Desegher
Of je nu ’s winters voor het knetterende haardvuur zit, of op je terras hartje zomer…een kopje dampende of gekoelde kruidenthee smaakt altijd. ook kinderen kun je inwijden in het recept ’thee’ dat duizenden jaren geleden zijn oorsprong vond in China.

32 Bijtgrage kids
KIND IN DE KIJKER
Sandra Cooreman
‘Toen onze Mop een Mopje was, was ie aardig om te zien. Nu bromt hij alle da-hagen en bijt nog bovendien…’. Dit kinderliedje is een klassieker bij jong en oud. Maar het zijn niet alleen ondeugende hondjes die hun tanden laten zien. Ook heel wat peuters in de opvang gaan door een heuse ‘bijtfase’. Erg vervelend voor alle betrokkenen, dat wel. Maar is het ook verontrustend? En hoe ga je er op de werkvloer mee om?

35 Wederzijdse liefde

COLUMN
Lucia van der Zee


37 Waar ben je bang voor en waarom?

SPRAAKMAKERS
Marianne Witte
Kinderen van de BSO De Carrousel uit Amsterdam aan het woord.

38 Als een paal boven water!

COLUMN
Heleen Kruimel