Kiddo — Jrg. 10 (december 2009) Nr. 8


1 Suzanne en Iris
COVERMODELLEN
Suzanne Maigret (25) werkt sinds twee jaar op de BSO MikMak. ‘Ik heb het hier super naar mijn zin met mijn leuke collega’s en de kinderen. Een van die kinderen is Iris (4). Iris moet altijd lachen en speelt graag memory met de leiding of vadertje en moedertje in de poppenhoek. We gaan een keer per week met de hele groep naar de gymzaal waar we spelletjes doen. Uiteindelijk wil ik wel iets met mijn opleiding bewegingsagogie gaan doen maar voorlopig werk ik hier nog wel even!’

8
Vernieuwend werken via creatief denken.
CREATIEF DENKEN
Wendy Doelman
Hoe creatief is jouw team als het gaat om het bedenken van oplossingen voor problemen? Bedenken jullie regelmatig Žcht nieuwe dingen? Een kerstviering zoals die nog nooit ergens is gedaan? Knutselactiviteiten die iedereen verrassen? Voor elk kindercentrum is het belangrijk om in ontwikkeling te blijven en niet stil te staan. Een handig middel daarvoor is creatief denken; een andere manier van denken die ook nog een frisse energie in het team geeft!

18 Alles op kindertempo, ook de tijd
REPORTAGE: TIJD VOOR KINDEREN
Benedikte van Eeghem
Met kinderen werken vergt niet alleen energie. Je steekt er ook ontzettend veel tijd in. De acht ˆ negen uren van een werkdag lijken vaak onvoldoende om datgene te doen wat je cht graag met de kinderen zou doen. De klok tikt maar door en je hebt van alles te veel, behalve van tijd. Of dat normaal is? Het is in ieder geval niet ‘uitzonderlijk’. Maar het kan ook anders.

28 Een muzikaal kerstv(ers)iering
OKIDDO 4-12
Herman Wiechers
Sinterklaas heeft nog niet het laatste cadeau gebracht of overal klinkt kerstmuziek. Binnen verschijnen al gauw de trompetjes in de kerstboom en buiten klinken de kerstklokken. Zonder muziek is kerst geen sfeervol feest. Daarom een aantal mogelijkheden, oplopend in moeilijkheidsgraad, om samen met de kinderen de tijd rond de kerstdagen aan te kleden!

32 Jaaroverzicht
JAAROVERZICHT
Een handig overzicht van alle artikelen die het afgelopen jaar in jouw vakblad hebben gestaan, zodat je ze snel kunt terugvinden.

EN VERDER

4 KIND IN DE MAATSCHAPPIJ
– VVE Thuis: Nieuw programma voor ontwikkelingsondersteuning in de thuissituatie stimuleert peuters n ouders
– Maak kennis met de ‘groeimeter’
– Een veilige kinderopvang
– Peutertaalkoffertjes op de markt
– GGD bezoekt onvoldoende scorende kinderopvang
– Helft ouders herkent overgewicht kind niet
– Digitaal prentenboek moet lezen stimuleren
– Extra centen voor de Vlaamse kinderopvang
– Nieuwe calculator kinderopvangtoeslag 2010 online
– Samen door de (informatie)stroom
– Onthaalouders gezocht!

7 ‘Wie weet word ik zelfs nog wel onthaalgrootvader!
KINDEROPVANG SPREEKT!

Sofie Van Rossom

12 Kerst(b)engels aan het woord
KERST
Simone Leereveld
December is een bijzondere maand in de opvang. Sommige kinderen kunnen wat gespannen zijn. Eerst komen de Sint en zijn Pieten, en zodra die vertrokken zijn, wordt de opvang alweer omgetoverd met allerlei kerstversiering. Maar wat is dat: Kerst? En hoe vieren de kinderen Kerst? KIDDO vroeg het de kinderen van buitenschoolse opvang Dikke Maatjes uit Haarlem.

14 Proeven hoe het voelt
BABYPRIKKELS
Kjille Soeting
Baby’s ervaren de wereld om zich heen door te voelen en te proeven. Alles wat een baby vastgrijpt, brengt hij naar z’n mond om het met de tong en lippen at te tasten. Hij onderzoekt de vorm van het object, is het hoekig of is het rond. En de structuur van het materiaal, is het zacht of hard, ruw of glad, warm of koud? Al deze informatie slaat het kind op in het geheugen en het maakt daarmee een database van ervaringen. Die database vormt een referentiekader.

16 Bladeren, nootjes, stokjes, zand…
OKIDDO 2-4
Caroline Boudry
We klagen er allemaal wel eens over: de laatste maanden van het jaar zijn nat, grijs en nodigen niet altijd uit om naar buiten te gaan. Of toch wel? In Denemarken hebben ze een gezegde: er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kledij. Met de juiste laagjes textiel en de juiste insteek, kan een natuuruitstap in herfst en wintermaanden een supercreatieve belevenis worden.

22 De NCKO-Kwaliteitsmonitor (NL)
DE NCKO-KWALITEITSMONITOR
JosŽ Reijntjes
De pedagogische kwaliteit van kindercentra kan beter, is gebleken uit recente onderzoek van het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek. Dit samenwerkingsverband heeft daarom onlangs de NCKO-Kwaliteitsmonitor uitgebracht. Hiermee kun je de pedagogische kwaliteiten van jouw kindercentrum en van jezelf meten en verbeteren.

22 DeLIEving: Huiselijke opvang: (BE)

26 Kinderboeken
KINDERBOEKEN EN ZO
Taiga Fleischeuer, Benedikte van Eeghem

30
Gezond de winter door
KIND IN DE KIJKER
Sandra Cooreman
Koning Winter komt eraan. Als je van tintelende tenen houdt, kijk je vast en zeker uit naar de vrieskou en heuse sneeuwballengevecht in de opvangtuin! Of vind je verkleumde vingers maar niks en gruwel je van de stroom aan snotneuzen die ‘vriezeman’ naar de opvang brengt? Hoe dan ook, klein en groot moeten (zo) gezond (mogelijk) de winter door. We geven enkele tips.

37 Wat mag wel en wat juist niet?

SPRAAKMAKERS
Isabelle Desegher
Kinderen van De Speeltrein uit Lovendegem (B) aan het woord.

38 Afhaalchinees!

COLUMN
Heleen Kruimel