JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg.99 (september 2014) Nr. 1

  3  Plussen en minnen
VAN DE REDACTIE
Martin Bootsma

  6  Feest om te lezen
TAAL & KINDERBOEKENWEEK 2014
Marieke Baselmans
De kinderboekenweek bestaat 60 jaar en heft dit jaar als thema ‘Feest!’ De week om je leerlingen boeken te laten ontdekken die een feestje zijn om te lezen en te bekijken. Zoals het werk van Edward van de Vendel dat central staat in dit artikel.

12  Breng met grafieken je klas in beeld
REKENEN-WISKUNDE
Ronald Keijzer
Met grafieken kun je de werkelijkheid overzichtelijk in beeld brengen. Een redden om er ook in de basisschool mee aan de slag te gaan. Het is een kans voor kinderen om meer te leren over het maken van grafieken, maar ook over hun eigen groep.

18  Flipping the classroom: tips en opbrengsten
ICT & MEDIA
Marco Claassen
Hoe sluit je als school beter aan bij de digitale belevingswereld van leerlingen? Hoe maak je leerlingen deelgenoot van hun leerproces? Slechts een greep van de uitdagingen waar je je als leerkracht dagelijks voor inzet. Flipping the classroom kan hierbij een mooie ondersteuning zijn.

32  Cultuuereducatie – groeistof voor ontwikkeling
Margriet van Galen
Aandacht voor cultuureducatie is belangrijk voor de talentontwikkeling van kinderen. Het kan de groeistof zijn voor een brede persoonlijke ontwikkeling. Hoe borg je talentontwikkeling in de schoolactiviteiten?

40  Stand van zaken taalonderwijs
TAAL
Tjalling Brouwer
Na 15 jaar neemt redactievoorzitter en taalleesspecialist Tjalling Brouwer afscheid van JSW. In deze bijdrage presenteert hij enkele parels en puzzels uit het taalonderwijs van de laatste vijftien jaar en geeft daarbij concrete praktijkvoorstellen.

RUBRIEKEN

10  Lezersactie
Win een schoolreisje naar Het Spoorwegmuseum!

11  Voordeel voor abonnees
– Opnieuw de gelukkige klas
– Masterclass Singapore rekendidactiek
– Zo veel te leren
– Kunst Meester

16  Tips en tools ICT
WWW.JSW
Tessa van Zadelhoff, Arno Coenders

22  Nieuws, congressen, publicaties, websites, nieuwe onderwijsproducten enz…
UITGELICHT
– 58 keer bewijs dat het kan
– Honderd!
– Onderwijs met laptops en tablets pioniersfase voorbij
– Publicatie passend onderwijs
– Ideeën voor een frisse start
– Ouders en leerkrachten: ‘Samenwerking essentieel voor leerprestaties kind’
– Agenda

25  Zwerfboeken
PRAKTIJK
Annemarie Schouten
Lezen is cruciaal om je talent te ontwikkelen. Leerachterstand betekent daarom vrijwel zeker minder kansen op een succesvolle toekomst. Onacceptabel, vindt kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Zeker omdat er eenvoudige middelen zijn om er wat aan te doen. Lees daarover in deze Praktijkbijdrage.

29  Cadeau bij een abonnement

30  De schoolweek van Judith Zwart
Judith Zwart geeft fulltime les aan groep 6-7-8 op de Hesselanden (onderdeel van OBS De Brink in Emmem). De Hesselanden is een school op een gezinslocatie. Dit is een asielzoekerscentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De leerlingen zijn met name kinderen van uitgeprocedeerde families. Judith is daarnaast tweedejaars Master SEN student. Haar uitstroomprofiel is taalspecialist-dyslexie.

36  Kinderboekenweek 2014
OPEN BOEK
Marieke Baselmans
Van woensdag 1 tot en met zondag 12 oktober is de 60e editie van de Kinderboekenweek, met als thema: ‘Feest!’ In dit artikel tips om er een feestelijke tiendaagse van te maken, waarin leerlingen kunnen ervaren hoe leuk (voor)lezen is.

39  Van de stapel
Bianca Pannekoek
– Digitalisering
– Kindercoaching
– Onderwijsstromingen

46  Diataal
GEREEDSCHAP
Vivian van Alem, Marieke Boers
Diataal is een leerlingvolgsysteem voor de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 6-8) en voor de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs. Het system kan een alternatief zijn voor het leerlingvolgsysteem van Cito. Met Diaplus heb je in ieder geval een aantal ingerdiënten voor motiverend begrijpend leesonderwijs in huis.

50  Verwacht in JSW
– Dyscalculie signalen
– Effectief leesonderwijs
– Beleef cultuureducatie
– Real Life rekenen