JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 96 (maart 2012) Nr. 7

3 Excellent
VAN DE REDACTIE
Elly Paardekooper
“… Een moment van excellentie. Om van te genieten!”

6 Gaaf taalonderwijs!
Manon Hulsbeek, Ellis Bronkhorst
In dit artikel laten de auteurs zien hoe je als leerkracht binnen het taalonderwijs kunt inspelen op de behoeften van (hoog)begaafde kinderen. De onderwerpen begaafdheid en handelingsgericht werken (HGW) worden daartoe bij elkaar gebracht.

14 Hulp van gymnasiasten
Ineke Westbroek
Leerlingen van de Leidse OBS Merenwijk krijgen les van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden. De gymnasiasten dragen hiermee bij aan betere vooruitzichten in het voortgezet onderwijs voor veel van deze kinderen.

20 Talent in Brede School Academie
Kees Broekhof
De Utrechtse achterstandswijk Overvecht heeft sinds twee jaar een naschoolse academie. Daar krijgen talentvolle kinderen uit de bovenbouw van elf basisscholen en de brugklas van drie vo-scholen twee keer per week extra taalonderwijs.

32 Lastige gesprekken met ouders
Niek Filippo
Samenwerking tussen ouders en school draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Maar wanneer ouders en school beiden een ander beeld hebben van het kind, kan de relatie onder druk komen te staan. Hoe zorg je ervoor dat een conflict niet tot een verstoorde relatie leidt, maar juist tot een dialoog om er samen uit te komen?

42 Europese uitwisseling in het speciaal onderwijs / Met een beperking over de grens kijken
Floor Nusink
Reizen met leerlingen in het speciaal onderwijs is organisatorisch best lastig. Toch is het mogelijk om leerlingen met een fysieke beperking met de buitenwereld in aanraking te laten komen en zelf internationaal uit te wisselen. Hoe je dat in de praktijk brengt, lees je in dit artikel (ook interessant voor basisscholen).

RUBRIEKEN

10 In beeld
WWW.JSW
Gerard DŸmmer
Wil je alles uit je computer halen voor het gebruik in de klas? Hier elke maand tips om jezelf te professionaliseren, over werkvormen die je kunt toepassen, over het digibord, interessante websites en de nieuwste ontwikkelingen.

12 Uitslag lezersonderzoek JSW

18 Moppen
OPEN BOEK
Jos Walta
Moppen en versjes vragen erom gelezen te worden. Maar ze zijn ook geschikt om te vertellen of voor te dragen. In deze Open boek besteedt Jos Walta aandacht aan een moppenboek en een serie versjes voor beginnende lezers (Zwijsen).

25 Zwemmen
PRAKTIJK
Ruud Barnhoorn
Leren zwemmen is voor iedereen belangrijk. Maar waar leer je het: op school of thuis? Deze praktijkbijdrage biedt een concrete les voor groep 5 en 6 over Nederland als waterland.

29 Lezersactie

30 De schoolweek van: Jackie Nienkemper
SCHOOLWEEK
Een kijkje nemen in de keuken van een andere klas? Een andere school? Lees over de schoolweek van Jackie Nienkemper (44). Ze werkt drie dagen per week als leerkracht in groep 5 aan de Franciscusschool in Ede (Gld).

36 Uitgelicht
– Vogels kijken
– Werkwoorden
– Toptoets 2012
– Diabetes
– Wereldrecord
– Tafels oefenen
– Spons
– Taalent
– (Hoog)begaafd
– Agenda

40 Vip-arrangement
PENDELEN IN JE HOOFD
Vincent Klabbers
Een VIP-arrangement is als een rode loper die speciaal voor jou is uitgerold. Je voelt daarbij dat anderen zich voor jou gaan inspannen om je te trakteren op uitdagend en aantrekkelijk onderwijs.

46 Leefwereld
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer
In de rubriek Gereedschap bespreekt Joop Stoeldraijer ieder maand een lesmethode. Deze keer: Leefwereld, uitgegeven door Noordhoff Uitgevers.

50 Onderwijszorg
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek
– Teamprofessionalisering: ‘Teamprofessionalisering NU!’
– Depressiviteit: ‘Depressie bij kinderen’
– Hoogbegaafdheid: ‘Hoogbegaafdheid bij kinderen’