JSW Jeugd in School en Wereld — Jrg. 93 (september 2008) Nr. 1

3 Tijd!
REDACTIE
Tjalling Brouwer

6 Sharon Dijksma
INTERVIEW
Tjalling Brouwer, Johan Bosman
Tjalling Brouwer (redactievoorzitter) en Johan Bosman (redactielid) van JSW legden onze staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma een aantal actuele vragen voor. Hoe denkt u over de kwaliteit van het taal- en rekenonderwijs? Welke indruk liet het rapport Dijsselbloem bij u achter? De staatsecretaris geeft uitgebreid antwoord. ‘Het gaat goed n niet goed met de basisschool.’

12 Kinderen en po‘zie
Jos Walta
Het thema van de Kinderboekenweek (1 t/m 11 oktober) is po‘zie. Auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen verzon daarvoor als motto: ‘Zinnenverzinzin’. Een goede aanleiding om extra aandacht aan po‘zie te besteden. Over plaats en functies van po‘zie in het basisonderwijs en het op school vormgeven van de Kinderboekenweek.

20 Burgerschapsvorming
Jan de Bas
Vanaf 2006 zijn scholen verplicht aan burgerschapsvorming te doen. Jan de Bas geeft in ‘Burgerschapsvorming. Jong gedaan, oud geleerd. Visies en instrumenten’ (JSW-Boek 37) handvatten. Hiervoor putte hij uit idee‘n van pedagogen en filosofen, zoals John Dewey en Feitse Boerwinkel. Hij bedacht de vijfslag van burgerschapsvorming en ontwierp praktijkinstrumenten, waaronder de burgerschapsatlas. Wat kan een school met deze idee‘n? En hoe werkt de vijfslag?

34 Voorlezen in de bovenbouw
Erna van Koeven
Hoe vaak wordt er eigenlijk voorgelezen in de bovenbouw? En welke boeken kiezen leerkrachten? Zijn ze op de hoogte van moderne jeugdliteratuur of grijpen ze terug naar klassiekers uit hun eigen jeugd? Een artikel over voorleesgedrag in het basisonderwijs en de aandacht voor jeugdliteratuur op de lerarenopleiding. En over de specifieke aspecten van voorlezen in de groepen 6, 7 en 8.

38 Techniekwerkplaats De Klokbeker
Connie Harkema
Experimenten, proefjes doen, zelf ontdekken. Allemaal leuke manieren om kinderen al op jonge leeftijd voor techniek te interesseren. CBS De Klokbeker in Ermelo weet er alles van. Als eerste in Nederland startte deze school met een heuse techniekwerkplaats op maat. Om dit succesvolle initiatief meer handen en voeten te geven, is er begin dit jaar een landelijk technieknetwerk gestart met als doel techniek een structurele plek in het onderwijs te geven.

RUBRIEKEN

10 www.jsw

18 Open Boek
Jos Walta
De leescošrdinator

25 Videoconferencing: de wereld in je klas
PRAKTIJK

30 Schoolweek

32 Kort & kort ICT

42 Touw
REKENOGEN

42 Wiel

REKENOGEN
Vincent Klabbers

44 Winnaar e-Board
IN BEELD

46 Lekker Lezen
GEREEDSCHAP
Joop Stoeldraijer

50 Kunsteducatie
VAN DE STAPEL
Bianca Pannekoek