JSW Jeugd in school en wereld — Jrg. 102 (maart 2018) nr. 7

06 Digitale geletterdheid in praktijk
Remco Pijpers
De leerlingen van nu groeien op met internet: vakantiefoto delen via Facebook, met elkaar afspreken via WhatsApp of online naar informatie zoeken voor een werkstuk. Tegenwoordig zij dit soort zaken de normaalste zaak van de wereld. Wat is digitale geletterdheid en hoe kun je daar in de klas mee aan de slag gaan? Hoe ga je als leerkracht in gesprek met je leerlingen over internet?

12 Creëer een zelfbewuste houding
Inge Braam
Het huidige imago van het onderwijs is niet het imago van honderd jaar geleden. Er werd toen anders naar werkdruk gekeken. Passend onderwijs bestond nog niet. Hoe is het imago van het onderwijs veranderd? Een betoog over het terugpakken van autonomie. Neem het heft weer in handen. Deze zelfbewuste houding zal wonderen doen met het imago van de leerkracht.

18 Tussen imago en identiteit
Mark van der Pol
In veel media staan negatieve berichten over het onderwijs. De hele sector heeft er last van. Het imago van het onderwijs en je school doet ertoe. En zelfs het imago van je klas, zoals schrijver Jacques Vriens al beschreef in zijn boektitel Die rotschool met die fijne klas. Sta daarom stil bij het belang van imago. En lees over oplossingen voor de lange termijn.

32 Opstellen van een schooladvies
Rosa Rodrigues
Eén van de belangrijkste taken die een leerkracht in groep 8 heeft, is het geven van een passend schooladvies aan leerlingen. Sinds 2014 is niet meer de eindtoets leidend bij de plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, maar het advies van de leerkracht. Wat nemen leerkrachten mee in het opstellen van het schooladvies? Diverse leerkrachten delen hun ervaringen op dit gebied en reiken handvatten aan.

40 Het belang van onderzoek
Eva Kock-de Beijer
Op 20 januari 2018 vond de derde editie van ‘ResearchEd Amsterdam’ plaats. Dit is een congres voor alle onderwijsprofessionals die meer informatie zoeken over onderzoek op onderwijsgebied. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf wilt verbeteren door je te verdiepen in onderzoek en dit in de praktijk wilt verwerken. En om je onafhankelijk op te kunnen stellen.

Rubrieken
11 Abonnement op JSW
16 www.jsw
22 Uitgelicht
25 Praktijk
29 Lezersactie
30 Schoolweek
36 Open boek
39 Van de stapel
46 Gereedschap
50 Verwacht in JSW