J/M voor ouders — Jrg. 9 (oktober 2005) Nr. 10

5 In je uppie?
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

10 Leugenaar of jokkebrok?
OPVOEDING
Elke van Riel
“Ach, ieder kind vertelt wel eens een leugentje, zo erg is dat niet.” Is dat zo? Over de ontwikkeling van het geweten en de rol van ouders daarin.

23 Nog even
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

24 Kinderkleding: 20 tips & trucs
OPVOEDING
Marilse Eerkens
Het loont de moeite goed te kijken naar kleur, maat, materiaal en effect. Een kind er leuk uit laten zien is geen kwestie van geld, maar van inzicht.

30 Aan tafel: Herman, Marga, Gert, Rik en Anja
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

32 Van baby tot boef
Tino van Grimhuijzen
Waarom groeien sommige kinderen uit tot crimineel? Is het aanleg, de invloed van slechte vriendjes of slecht ouderschap?

40 Omgaan met fietsvrees
ONDERWIJS
Eva Schuurmans
Kinderen durven niet goed meer te fietsen, merkt leerkracht Klaas de Hart. ‘Ze zijn onzeker en dat levert gevaarlijke situaties op met tegenliggers.’ Kinderen moeten meer deelnemen aan het verkeer, is zijn mening.

42 Sherborne bewegingstherapie
GEZONDHEID
Dido Michielsen

46 Vaders: Paul van Loon
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Paul van Loon: ‘Ik probeer Manisha altijd in haar waarde te laten, en haar niet mijn mening op te dringen alleen maar omdat ik vind dat iets zo is.’

50 Dyslexie
GEZONDHEID
Lieselotte Nooyen
Met behulp van een speciaal programma, gebaseerd op verbetering van de klankverwerking, kunnen kinderen toch op een redelijk niveau leren lezen en spellen.

60 Bij ons thuis: ‘Er zitten te veel kinderen in tehuizen!’
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Het gezin van Albert (49) en Janny (44) van Gemert bestaat uit zes kinderen: drie eigen dochters en drie pleegkinderen ’te leen’. Hoewel dat tijdelijker klinkt dan het is, want de kinderen wonen hier al jaren. ‘We kennen geen groter onrecht dan een kind dat geen kansen krijgt. Dus als het niet lukt bij de ouders, om wat voor reden dan ook, willen wij graag een warm nest bieden.’

66 Oma voedt haar kleinzoon op
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Laura van Dijke (66) zorgt al negen jaar voor haar kleinzoon (13). Daar heeft ze het grootste deel van haar sociale leven en vrijheid voor ingeleverd. ‘Ik had geen keus’.

71 Blauwtje
EEN VADER VAN NIKS / COLUMN
Rocco Mooij

72 Wie is de baas: hond of kind?
OPVOEDING
Manon Spierenburg
Per jaar worden meer dan achtduizend kinderen onder de 10 jaar poliklinisch behandeld, omdat ze gebeten zijn door een hond. Is de hond vals of ligt het aan zijn baasje?

82 Eigen tv: goed idee?
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Vanaf een jaar of 10 willen veel kinderen een tv op hun kamer. Ze willen privacy en zelf bepalen naar welk programma ze kijken. Wegen de voordelen hiervan op tegen de nadelen? En hoe houd je als ouder de individuele kijkcijfers binnen de perken?

89 Briefjescultuur
LEZERSCOLUMN
Ellen Heij

EN VERDER:

9 Reacties
16 Ingelicht
18 Uitgelicht
20 Bel & Win: winteroutfits
54 Uitslag J/M fotowedstrijd
63 Feest: het archeologenfeestje
65
TRAKTEREN: het geldpakhuis
79 Makkelijk gezegd
88 Achter het behang
90 Volgende maand / Colofon