J/M voor ouders — Jrg. 9 (december 2005) Nr. 12

3 Hullie & Zullie
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

8 Hoe cre‘er je rust in de tent?
OPVOEDING
Elke van Riel
Vooral in de drukke decembermaand hebben veel kinderen overvolle programma’s en weinig tijd om tot zichzelf te komen. Het gevolg: ze zijn moe, druk en prikkelbaar. Hoe cre‘er je rust in de tent?

21 Zapgeneratie
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

24 De kunst van het verwennen
OPVOEDING
Marilse Eerkens
Kinderen verwennen is het leukste wat er is. Maar tegelijkertijd levert het lastige dilemma’s op. Niemand wil z’n kind zien opgroeien tot een verwend ettertje. Hoe kunnen ouders dat voorkomen?

32 Aan tafel: Ilse, Stan, Django en Aenea
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

34 Is de Nanny wel zo super?
OPVOEDING
Anne Elzinga
Opvoedprogramma’s op tv zijn mateloos populair. ‘Pure africhttechnieken!’ volgens een deskundige. Wat verklaart hun succes?

40 ‘Het tv-aanbod is belabberd’
OPVOEDING
Roosmarijn Pel
Wat vindt u van het taalgebruik en de onderwerpen in tv-programma’s voor kinderen? Lezers reageerden.

43 Een vader van niks: Mappa
COLUMN
Rocco Mooij

46 Streetwise: wat leer je ze?
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Als ouder probeer je je kind op te voeden tot een assertieve persoonlijkheid, die weerbaar is zonder te vervallen in agressiviteit. Maar wat als jouw kind op straat ‘zomaar’ wordt gemolesteerd, lastig gevallen en beroofd van zijn spullen? Wat moet je hem dan leren: terugslaan – met alle risico’s van dien – ontwijkend gedrag of blijven praten?

58 Virtueel kijkje in de klas
ONDERWIJS
Marc Doodeman
Steeds meer basisschoolklassen beginnen een weblog, een dagboek op internet. Leuk en leerzaam voor de leerlingen. En de ouders genieten mee: ‘Kan ik eindelijk eens zien wat ze in de klas doet! ‘

60 Vaders: Barry Hay
OPVOEDING
Eva Schiuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Barry Hay: ‘Het is bij ons geen hippiehuishouden waar alles mag. Wij bieden wel degelijk structuur en er zijn heus regels waar Bella en Gina zich aan moeten houden.’

66 Vogelgriep: geen paniek!
GEZONDHEID
Marilse Eerkens
Al weken lang hangt het dreigend boven ons hoofd: de vogelgriep. Hoe groot is het risico daarop eigenlijk? En lopen kinderen extra gevaar?

72 Bij ons thuis: ‘Ik heb nog nooit zoveel plezier aan een kind beleefd’
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Jan Boorsma (62) en Arja Zwiers (44) hebben ŽŽn dochter: Suze (4). Jan is, zoals dat in de volksmond wordt genoemd, een teedeleg-vader. Was hij in de tijd dat zijn oudere kinderen opgroeiden, nog volop bezig met carrire maken, nu heeft hij als vutter alle tijd voor Suze. En hij geniet! ‘Eigenlijk zouden mensen pas kinderen moeten krijgen na hun carrire.’

78 Online pesten
ONDERWIJS
Roosmarijn Pel
Pesten via internet en mobieltjes neemt toe. Een msn-bom of een hatelijk sms’je sturen is immers makkelijk, spannend en lekker anoniem. Hoe krijgen ouders en leerkrachten grip op het online pesten?

85 Help, luizen!
LEZERSCOLUMN
Iris Bleeker-Beers

EN VERDER:

7 Reacties
16 Ingelicht
19 Uitgelicht: kerstboeken
54 Uitjes voor de kerstvakantie
69 Feest: het Star Wars-partijtje
71
TRAKTEREN: msn-poppetjes
76 Makkelijk gezegd
83 Lezersaanbieding: naar de film
84 Achter het behang
86 Volgende maand / Colofon