J/M voor ouders — Jrg. 9 (april 2005) Nr. 4

5 Dik, dikker, dikst
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

10 Managementtrucs voor thuis
OPVOEDING
Alice Broeksma
Een evenwichtig gezin, behulpzame kinderen, rust in huis: het kˆn. Hoe? Door je gezin te behandelen als een klein bedrijf, schrijft de Britse opvoed- en bedrijfsdeskundige Ros Jay in haar boek ‘Kids & Co’. Dat vraagt om uitleg.

19 Grimmig
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

20 Te dik! Schuiven met de schuldvraag
GEZONDHEID
Marilse Eerkens
EŽn op de zeven kinderen is te dik. Aan alle kanten worden de schuldigen aangewezen. Zeggen ouders te weinig ‘Nee’? Misleidt de voedingsindustrie consumenten in haar reclame-uitingen? Of ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid omdat er te weinig speelruimte is en nauwelijks gymnastiekonderwijs?

30 Waarom stoeien goed is
OPVOEDING
Judith Wilmink
Stoeien is meer dan je uitleven en overtollige energie kwijtraken. Judoleraar Yos Lotens legt de relatie uit tussen een stoeipartijtje en het ontwikkelen van de motoriek, het zelfvertrouwen en het sociale vermogen.

34 Aan tafel: Joerg, Carola, Jennifer en Isabel Liedtke
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

36 Kan de juf ook pleisters plakken?
ONDERWIJS
Judith Wilmink
Per jaar belanden 90.000 kinderen bij de Spoedeisende Hulp na een ongeluk op school. Als ouder ga je er vanuit dat leerkrachten weten hoe ze moeten handelen in geval van nood. Maar de meesten hebben schokkend weinig EHBO-kennis. Wordt het niet hoog tijd om dit vak op de Pabo’s verplicht te stellen?

42 Vaders: Peter Faber
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Acteur en theatermaker Peter Faber: ‘Het gaat niet om grote gebaren en cadeaus. Juist kleine dingen maken de band met je kind sterk.’

46 Na de dood van Luuk (5)
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Ruim negen maanden geleden overleed Luuk, pas 5 jaar oud. Hij viel van een balkon af toen hij bij zijn vriendinnetje Tessel speelde. De ouders van Luuk Žn Tessel vertellen: over hun onstelpbare verdriet, over een levenslang schuldgevoel.

56 Bij ons thuis: Opvoeden volgens God’s plan
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling

65 Kieskeurigheid
WAAR KIJKEN ZE NAAR? / COLUMN
Jeroen Kramer

66 Wat leren ze na de Cito-toets?
10+
Bouwien Jansen
De Cito-toets is achter de rug. De meeste leerlingen weten naar welke middelbare school ze gaan en zijn in hun hoofd druk bezig met afscheid nemen. Toch is het schooljaar nog lang niet afgelopen. Wat doen ze nog in de klas? Twee leerkrachten vertellen.

73 Koffie
LEZERSCOLUMN
Margaret van der Hel

EN VERDER:

5 Even dit / Redactie
9 Reacties
14 Ingelicht
16 Uitgelicht
55
TRAKTEREN: Toffe teckels
60 Nieuwe rubriek: Makkelijk gezegd
72 Oud & Nieuw
72 Achter het Behang
74 Volgende maand / Colofon