J/M voor ouders — Jrg. 12 (december 2008) Nr. 12

5 December seksmaand
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

16 Het laatste taboe onder ouders
NOOIT MEER SEKS
Anne Elzinga
Een kwart van de ouders doet ‘het’ nooit of hooguit ŽŽn keer per maand. Maar daar praten we niet over – ook niet met onze partner. Wat te doen als je wl wilt?

27 To Wii or not to Wii
COLUMN
Rocco Mooij

28 Borstjes in groep 3
PUBERTEIT
Hettie Graafland
Op het forum van jmouders.nl herkenden veel ouders de zorg van een moeder over de vroege puberteitsverschijnselen van haar dochter. Jongens en vooral meisjes lijken steeds vroeger in de puberteit te komen. Maar is dat wel zo? En zo ja, wat zijn de gevolgen? J/M legde deze vragen aan een kinderarts voor.

36 ‘Ik laaf me aan Annika’s rust’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Van haar ouders leerde ze dat je niets zonder meer moet aannemen van een ander. Dat je je eigen keuzes bepaalt. En dat is waar Marianne Thieme zich steeds bewust van probeert te zijn bij de opvoeding van haar eigen dochter. ‘Mijn overtuiging is voorlopig haar overtuiging, maar zij kan en mag straks andere keuzes maken.’

40 Mama is boos! / Eerste hulp bij moordneigingen
Manja Gruson
Je hebt van die dagen. Waarop het gezeur maar doorgaat en het geruzie je tot h’er zit. Waarop je nog maar ŽŽn ding wilt: ze achter het behang plakken! Ontploffingsgevaar? Dit moet je doen (en laten).

52 Spelen = leren
Manja Gruson
‘Urenlang spelen, kon ik dat nog maar’. Herkenbare gedachte? Bedenk dan: spelen is eigenlijk ongemerkt werken; hard oefenen voor de grotemensenwereld. Van buitenspelen leren kinderen hoe ze in de groep liggen, van bordspellen leren ze strategisch denken en een verkleedspel helpt ze angsten te lijf te gaan.

61 Dagje uit
COLUMN
Anne Elzinga

63 Sweet memories
Anouk Horsthuis
Van al het speelgoed dat je ooit als kind bezat, zijn er vaak maar een paar dingen die je je leven lang herinnert. De Barbie met het afgeknipte haar. De treintjes van opa. Of de duizend stukjespuzzel van een bruin paard met veulen waarvan exact zes puzzelstukjes ontbraken. Ze verhuisden mee van zolder naar rommelhok om weer tevoorschijn te komen toen je zelf kinderen kreeg. Vier ouders over het lievelingsspeelgoed dat ze altijd bewaarden.

69 Tischa’s opvoedpagina
Opvoednieuws en tips van Tischa Neve.

71 Van kibbelen tot knallen / Alles over ruzie
DOSSIER
Marte van Santen
Kinderen die continu bekvechten. Of die steeds ruzie met je zoeken. Het is om gek van te worden. Toch heeft ruziemaken nut. Maar wat leren kinderen er dan van? Wanneer moet je ingrijpen? En hoe erg is het als jij ruziemaakt met je partner – waar je kind bij is? Do’s en don’ts voor ouders.

80 Wie boft, heeft het grootste stuk tadik
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

82 ‘Meer vrouwen aan het werk? Dan moet je het gezin koesteren’
VISIE
Marilse Eerkens
We willen toch dat vrouwen meer betaalde arbeid verrichten? Dan moet je ze vooral niet tegenwerken. Pedagoog Peter Cuyvers pleit voor flexibiliteit, ondersteuning en erkenning van de belangrijkheid van het gezin. ‘We zijn een sardientjesmaatschappij: iedereen moet zich in hetzelfde blik zien te wurmen. Maar elk gezin is anders.’

86 ‘Ze pronkt graag met me’, ‘Ik ben zijn prinsesje’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Frits Houtkamp (50) is supervisor op de luchthaven Schiphol. Hij is getrouwd met Rita Houtkamp (48). Zij hebben twee kinderen, Rick (13) en Janneke (15). Janneke zit in het eerste jaar van het mbo.

EN VERDER :

11 Nieuws voor ouders: goed om te weten, handig om aan te schaffen, leuk om te lezen, bijzonder om te doen
24 Speciaal voor lezers
25 Als je ’t mij vraagt
35 Lezersaanbieding
43 Word abonnee!
44 Word abonnee!
45 Frisse koppies
51 Boeken
58 Lees nœ op
www.jmouders.nl
89 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon