J/M voor ouders — Jrg. 11 (oktober 2007) Nr. 10

3 Breder & dikker
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

12 Durf streng te zijn
Hettie Graafland
Stel je voor: ze helpen uit zichzelf mee met de afwas, gaan op tijd naar bed en zeuren niet om snoep. Een utopie? Nee, het kan. En discipline is het geheim.

22 Wat gebeurt er toch allemaal in dat koppie?
PUBERBREIN
Marilse Eerkens
Pubers denken anders, doen anders, reageren anders. En helaas, daar kunnen ze niks aan doen. Want behalve hun lichaam zijn ook hun hersens volop in de groei. Drie gouden regels voor ouders over het omgaan met een brein in verbouwing.

28 Hoe krijg je ze aan het lezen?
BOEKEN VOOR 10+
Rocco Mooij
Het valt niet mee om een leuk boek voor een tienplusser uit te kiezer. Waar moet je op letten? J/M vroeg het in de bibliotheek en de boekwinkel. Maar ook aan de uitgever en natuurlijk aan de kinderboekenschrijver zelf. Over het geheim van de herkenbare hoofdpersoon.

34 Tja
COLUMN
Micha Wertheim

36 Een vader die alles best vindt en een verstandige dochter
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Bekende Nederlanders over hun eigen opvoeding en de invloed daarvan op hun ouderschap. Hij groeide op in een arbeiderswijk, mocht als ŽŽn van de eersten van de buurt naar de middelbare school, maar kreeg steevast strafpunten vanwege zijn Utrechtse accent. Henk Westbroek plukt er nog steeds de vruchten van. ‘Het heeft me weerbaar gemaakt.’

55 Jezus’ garderobe
COLUMN
Rocco Mooij

60 Hallo, hier is de inspecteur!
ONDERWIJSCONTROLE
Tijl Rood
De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs. Dat doen ze onder meer door zelf op scholen te gaan kijken. J/M liep een dagje mee met schoolinspecteur Lonneke Coenen, die op bezoek ging bij de Arnoldus van Osschool in Benthuizen.

69 Geef je schuldgevoel een schop
SCHULDGEVOEL
Anne Elzinga
Schuldgevoel en moederschap gaan hand in hand. Dat begint al tijdens de zwangerschap. Had ik dat wijntje wel moeten drinken? Natuurlijk, vaders voelen zich ook wel eens schuldig. Maar moeders blinken erin uit. Voer voor een depressie? Nee hoor, zegt psycho-sociaal therapeut Marian Lijnse. ‘Als je er goed mee omgaat, kun je leren van je schuldgevoel. Het maakt je een completer mens.’

79 Ik kan dat gezeur niet meer horen!
COLUMN
Liesbeth Wytzes

80 ‘Maak ik coquilles, lusten ze het niet!’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

84 ‘Neem vooral geen voorbeeld aan Zweden!’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Onze economie vergrijst, dus vrouwen moeten massaal aan de slag. En dat kan best, als er fulltime en betaalbare kinderopvang is. Kijk maar naar Zweden: daar werkt het toch ook prima? ‘Jullie zijn allemaal hartstikke gek!’ zegt Anna Wahlgren, die in Zweden als een opvoedgoeroe geldt. ‘Wie neemt er nou een voorbeeld aan een land dat het gezin als een obstakel ziet?’

92 ‘Ze is superbehulpzaam’, ‘Ze is vreselijk nieuwsgierig’
MAAR IK DACHT DAT JIJ…
Sasja Jansen
Susanne Baan (43) is verpleegkundige en hiv-consulent. Zij is getrouwd met Rob van den Nieuwendijk (53). Ze hebben drie dochters: Isabelle (10), Juliet (13) en Josephine (15), Josephine zit in 4 vwo.

EN VERDER :

8 Ingelicht
20 Topdeo’s voor tieners
27 Als je ’t mij vraagt
41 InSite: opvoeden; gezond; boeken/cd’s/dvd’s; school; op stap; geld, verzekeringen, recht
52 Klik & win!
56 De eerste keer
66 Lekker vervelen (5 voordelen)
83 Trakteren
90 Stamp maar raak!
94 Geintje
97 Fokke & Sukke
98 Volgende maand / Colofon