J/M voor ouders — Jrg. 11 (juni 2007) Nr. 6

3 Met de complimenten!
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

6 ‘Denk, durf, doe!’
MAMA’S MENING
Anouk Horsthuis
Vaders. Van die mannen die weliswaar leuk met de kinderen kunnen spelen, maar die hun bloedjes net zo makkelijk straal negeren in geval van voetbalwedstrijd, krat bier met vrienden of zaterdagkrant. Die willens en wetens rode onderbroeken in de witte was stoppen en die ‘ consequent’ steevast verwarren met ‘nou, voor ŽŽn keer dan’. Maar evengoed best leuke lui.

17 Hotel
COLUMN
Monique Snoeijen

18 ‘Kan er OOK een minister van Ouders komen, alsjeblieft?’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Hij voelt zich vierentwintig uur per dag politieman. Ook privŽ. Al probeert Bernard Welten, hoofdcommissaris van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, de regels thuis wel ‘vrolijk te brengen. Maar ik voed ze meer op met waarden, dan met strakke voorschriften.’ Sommige ouders schieten daarin te kort, vindt hij. ‘Die voeden op voor galg en rad. Om het jeugdprobleem aan te pakken, moet je bij de ouders beginnen.

24 Al die complimenten! Wat moet je kind ermee?
PRIJZEN & PRESTEREN
Hettie Graafland
‘Wat kun je dat toch goed!’ complimenteren ouders hun kind. Positieve stimulans? Fout, helemaal fout! Want zo’n goedbedoeld schouderklopje leidt tot scheefgroep en een opgeblazen ego. ‘Prijs de inspanning, niet het resultaat,’ zeggen de deskundigen. En: ‘Ze kunnen niet overal in uitblinken.’

32 ‘Frites, shoarmavlees, kaas, saus, sla: een kapsalon’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

34 Vermijd de 7 valkuilen
SLIMME GELDTIPS
Anne Elzinga
Steeds meer gezinnen hebben moeite om rond te komen. De oorzaak? ‘Veel mensen zijn financi‘le nitwits, die weinig inzicht hebben in hun inkomsten en uitgaven,’ aldus financieel deskundige Erica Verdegaal. Maar daar is wat aan te doen! Mijd de valkuilen, koester de tips.

46 De geboorte van een snoepje
SNOEPGOED
Leonard Schrijver
Snoep is fout, dat weten we allemaal. Niettemin houden de meeste ouders er een tolerant snoepbeleid op na. Valt daar nog wat aan te wrikken? vroeg snoepfabrikant Lead (van Red Band) zich af. Ja, zo blijkt: als snoep uit gezonde ingredi‘nten bestaat.

48 ‘Mannen doen te interessant over hun werk’
VADERS MET EEN STERRETJE
Marilse Eerkens
Ze bestaan: mannen die het zorgen voor kinderen minstens zo belangrijk vinden als werken. Neem bijvoorbeeld Engbert Breuker, directeur van een bedrijf met 350 medewerkers. Parttime werken? Hij juicht het toe. Zo doet hij het zelf ook. Of kijk naar Tjark van Dam. Hij oogt als een stuntman. Maar Tjark is thuisvader Žn gastouder. Voor het opvangen van peuters draait hij net zo min z’n hand om als voor het inbakeren van een baby.

54 ‘Van gelukkige ouders wordt een bedrijf beter’
VADERS MET EEN STERRETJE
Marilse Eerkens
Als je privŽleven goed geregeld is, presteer je beter op je werk. Daarvan is Engbert Breuker, directeur van Pentascope, overtuigd. Maar zijn filosofie gaat nog een stapje verder. ‘Soms zie ik iemand opbranden uit pure ambitie. Dan denk ik altijd: o jee, die is slachtoffer van zijn opvoeding. Dat wil ik bij mijn kinderen voorkomen.’

61 Terts
COLUMN
Rocco Mooij

62 Van Apeldoorn tot Zierikzee

VAN A TOT Z
Anouk Horsthuis
Michel en Angelica Hillebrand uit Rilland met hun zoons Bob en Twan.

67 Oorzaak dyscalculie nu bekend
REKENSTOORNIS
Hettie Graafland
Circa 5 procent van de bevolking heeft ‘een blinde vlek’ voor rekenen. Dyscalculie heet dit hardnekkige rekenprobleem. Hierbij faalt het automatisme dat getallen van een bepaalde waarde voorziet. Neurowetenschapper dr. Alexander Sack ontdekte welk gebied in de hersenen hiervoor verantwoordelijk is.

68 Toetsen onder vuur
GROEP 8
Als alternatieven voor de CITO-eindtoets bestaan er de Nio-toets, die de algemene intelligentie test, en de SchoolVragenLijst, die de sociaal-emotionele vaardigheden meet. over beide testen is de nodige commotie ontstaan. ‘Als de conclusies over mijn kind zouden kloppen, dan was-ie al jaren bekend bij het Riagg.’

89 Roze
LEZERSCOLUMN
Marjanne Dijk

EN VERDER :

13 Ingelicht
22 Fotoserie Kind & Natuur
45 Terugblik: Toen en nu: Buiten spelen
71 J/M Praktisch
– Mode
– D’ruit!
– Waar blijft ’t?
– Zo, klaar!
– Hebben!
– GVR geld, verzekeringen, recht
85 Feestje: Politieparty
87
TRAKTEREN: Hangjongeren
88 Achter het behang
90 Volgende maand / Colofon